Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta,I.Š. ]

24. 12. 2017. 13:59   >>  13:26 1

ABAS PONOVO DOKAZAO

Netanjahu:Palestinci ne žele rješenje sukoba

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu izjavio je danas da je palestinski predsjednik Mahmud Abas ponovo dokazao da Palestinci ne žele da se nađe rješenje za bliskoistočni sukob.

  

 

 

Abas se u petak izjasnio protiv mirovne inicijative SAD, rekavši da Palestinci neće prihvatiti nijedan plan koji predlože Amerikanci zbog odluke predsjednika SAD Donalda Trampa da prizna Jerusalim kao glavni grad Izraela.

Taj potez je odbacio veliki dio svijeta na glasanju u Generalnoj skupštini UN u četvrtak."Abas je objavio da napušta mirovni proces i ne mari kakav predlog donose SAD na sto.

Mislim da se ponovo javlja nešto jasno i jednostavno: Palestinci su ti koji ne žele da se riješi sukob", rekao je Netanjahu na današnjoj sjednici svoje vlade.

U pismi hrišćanima povodom Božića, Abas je napisao da Palestinci "neće prihvatiti ni jedan plan od SAD" zbog pristrasne podrške Bijele kuće Izraelu i politike naseljavanja okupiranih teritorija koju vodi ta zemlja, podsjećaju izraelski mediji.On je takođe naveo da američki plan "neće biti zasnovan na rješenju (po modelu) dvije države, na granicama iz 1967. godine, niti na međunarodnom pravu i rezolucijama UN".

SAD već dugo najavljuju taj plan, ali se ne zna kada će biti objavljen.Netanjahu je dodao da su "SAD rekle jednu drugu važnu stvar: korijeni sukoba nijesu u Izraelu, već u Iranu i u radikalnim islamu i teroru koji on propagira", prenijeli su izraelski mediji.

Isti izvori su objavili ove nedjelje da je Abas poslao svog bliskog savjetnika Nabila Šata u Rusiju da razgovara u Kremlju sa visokim zvaničnicima, uključujući i ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova.Očekivalo se da razmotri mogućnost aktivnije uloge Rusije u mirovnom procesu uz druge zemlje poput Kine i Francuske.Palestinci planiraju da u istočnom Jerusalimu, koji je Izrael anektirao nakon što ga je okupirao u ratu 1967, osnuju sjedište svoje buduće nezavisne države.

Trampovo priznanje Jerusalima kao samo izraelskog objavljeno 6. decemra osudila je skoro jednoglasno međunarodna zajednica, a na palestinskim teritorijama, u regionu i šire u mnogim muslimanskim zemljama izbili su protesti.Na glasanju u GS UN 128 zemlja se izjasnilo "za" rezoluciju osude

Trampovog priznanja, 9 je bilo protiv, a 35 se uzdržalo.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније