Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Objavio: O.Z. ]

21. 12. 2017. 18:46 >> 21:10
25

USVOJENA REZOLUCIJA UN

I CG osudila odluku o Jerusalimu

Generalna skupština Ujedinjenih nacija (UN) je, uprkos prijetnjama SAD-a, velikom većinom glasova osudila odluku američkog predsjednika Donalda Trampa o priznanju Jerusalima kao glavnog grada Izraela.

Nacrt rezolucije, koji kritikuje Trumpovu odluku o Jerusalemu, prihvaćen je sa 128 glasa za, dok je protiv bilo 9 zemalja, a 35 uzdržanih.

I Crna Gora je glasala za ovu rezoluciju. 

Osim Crne Gore, za rezoluciju su od zemalja regiona glasale i Slovenija, Makedonija, Srbija, Albanija, Grčka i Bugarska, dok su Hrvatska, Bosna i Hercegovina i Rumunija bile uzdržane.

Od 28 članica EU, rezoluciju su podržale 22 zemlje, dok je uzdržano bilo njih šest - Hrvatska, Mađarska, Rumunija, Poljska, Češka i Letonija.

Protiv nacrta rezolucije o Jerusalimu glasali su SAD, Izrael, Gvatemala, Honduras, Maršalova ostrva, Mikronezija, Nauru, Togo i Palau.

Za rezoluciju glasale su sve stalne članice Savjeta bezbjednosti UN osim SAD - Velika Britanija, Francuska, Rusija i Kina. 

Među uzdržanima, između ostalih, bile su i Kanada, Australija, Meksiko, Filipini, Argentina, Kolumbija, Paragvaj i Panama.

U glasanju nije učestvovala 21 država. 

Vanredna sjednica je održana poslije oštrih prijetnji američkog predsjednika Donalda Trampa zemljama koje će glasati za taj dokument.

Američka ambasadorka u UN, Niki Hejli, zaprijetila da će SAD "zapamtiti dan kada su napadnute u Generalnoj skupštini samo zato što su ostvarile svoje pravo suverene zemlje".

Kako je istakla, SAD će se toga sjetiti i kada budu ponovo pozvane da daju najveći svjetski doprinos Ujedinjenim nacijama.

"I sjetićemo se toga kada nas mnoge zemlje budu pozvale, kao što to često čine, da plaćamo još više i da upotrebimo svoj uticaj u njihovu korist", upozorila je Niki Hejli. 

Današnje glasanje, navela je, "će uticati na način na koji Amerikanci gledaju na UN i na zemlje koje ne poštuju SAD u UN".

Hejli je naglasila da "nikakvo glasanje u Ujedinjenim nacijama neće ni u čemu promijeniti" odluku SAD da premjesti svoju ambasadu u Izraelu u Jerusalim, dodavši da će ta odluka biti sprovedena "jer je ispravna". 

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu izjavio je da u potpunosti odbacuje "besmislenu" rezoluciju UN kojom se američka odluka o priznavanju Jerusalima kao glavnog grada Izraela proglašava "ništavom".

Netanjahu je u video snimku objavljenom na Fejsbuku rekao da je Jerusalim "uvijek bio" i da će "uvijek biti" glavni grad Izraela i naveo da cijeni što "sve veći broj zemalja odbija da učestvuje u tom teatru apsurda", navodi Asošiejted pres.

"Pobjeda za Palestinu"

Portparol palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa pozdravio je kao "pobejdu za Palestinu" ishod današnjeg glasanja u Generalnoj skupštini UN kojim su SAD pozvane da povuku svoju odluku o priznavanju Jerusalima kao prestonice Izraela.

"To glasanje je pobjeda za Palestinu. Nastavićemo napore u UN i svim međunarodnim forumima u cilju okončanja ove okupacije i uspostavljanja naše palestinske države sa istočnim Jerusalimom kao svojom prijestonicom", rekao je Abasov portparol Nabil Abu Rdainah, prenosi Rojters.

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan oštro je kritikovao Trampa što je prijetio da će ukinuti finansiranje zemalja koje se protive njegovoj odluci da prizna Jerusalim kao glavni grad Izraela. On je pozvao SAD da odmah opozovu odluku o Jerusalimu.

Sjednica je sazvana na inicijativu Palestinaca, a glasalo se o rezoluciji u kojoj se navodi da svaka jednostrana odluka o statusu Jerusalima nije legalna i da pitanje statusa Jeruslima mora biti dio konačnog mirovnog sporazuma između Izraela i Palestinaca.

Sjednici Generalne skupštine UN prethodilo je glasanje u Savjetu bezbjednosti, gdje su SAD stavile veto na rezoluciju kojom se traži povlačenje Trampove odluke o Jerusalimu. Četrnaest ostailh članica tog tijela glasalo je "za".

Za razliku od rezolucija u Savjetu bezbjednosti, tekstovi usvojeni u Generalnoj skupštini nijesu obavezujući.

 

Пратите нас на

Коментари25

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније