Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

19. 12. 2017. 12:40 >> 12:08

NACIONALNA BEZBJEDNOST

Kremlj: Trampova Strategija je imperijalistička

Kremlj je danas označio novu američku Strategiju nacionalne bezbjednosti kao "imperijalističku", ali je i pozdravio spremnost SAD da sarađuju s Rusijom u oblastima od zajedničkog interesa, kao pozitivan aspekt tog dokumenta.

  

 

 

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je danas novinarima da Moskva ne može da prihvati u Strategiji iznijet stav prema Rusiji, koja je označena kao prijetnja po bezbjednost SAD, prenio je Tass.

"U Strategiji, naročito u djelovima koji se tiču naše zemlje, može se vidjeti imperijalistička priroda tog dokumenta, kao i nespremnost da se odustane od ideje o unipolarnom svijetu i prihvati multipolaran svijet", rekao je Peskov.

Portparol ruskog predsjednika Vladimira Putina je dodao da taj dokument "u isto vrijeme, ima neke pozitivne momente, koji se odnose na saradnju s Rusijom" u oblastima od zajedničkog interesa.

Peskov je kao "savršen primjer saradnje" naveo nedavnu razmjenu informacija između obavještajnih službi dvije zemlje, CIA i FSB, zahvaljujući kojoj je spriječen niz terorističkih napada u Sankt Peterburgu, navodeći da je ta saradnja "pomogla spašavanju mnogih života".

Strategija čije je glavne tačke juče objavio predsjednik SAD Donald Tramp, predviđa tvrđi stav prema Rusiji od onog koji je Tramp javno iznosio, pošto se Rusija optužuje da koristi "subverzivne mjere" kako bi oslabila američku i evropske vlade, navodi Asošiejted pres.

"Kina i Rusija izazivaju moć, uticaj i interese SAD i pokušavaju da podriju američku bezbjednost i prosperitet", navodi se u dokumentu.U Strategiji se dodaje da "Rusija pokušava da oslabi američki uticaj u svijetu i stvori podjele među saveznicima i partnerima" SAD.

Rusija i Kina su, prema Strategiji, "odlučne da stvore manje slobodne i otvorene ekonomije, da uvećaju svoje vojske i da kontrolišu informacije da bi vršile represiju nad stanovništvom i proširile svoj uticaj", prenosi Frans pres.

U Strategiji se navodi da "kombinacija ruske ambicije i sve veće vojne sposobnosti stvara nestabilnu granicu u Evroaziji, gdje raste rizik od sukoba zbog pogrešne kalkulacije Rusije", navodi Tass.

Prema Strategiji, povećana raketna odbrana Vašingtona "nema za cilj podrivanje strateške stabilnosti ili narušavanje dugoročnih strateških odnosa s Rusijom ili Kinom", pošto je "usmjerena na Sjevernu Koreju i Iran".

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније