Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Objavio: P.R. [ Beta ]

17. 12. 2017. 23:37 >> 23:04

EKVADOR ZATRAŽIO

Asanž da se ne izjašnjava o Kataloniji

Predsjednik Ekvadora, Lenin Moreno upozorio je danas osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža da se ne izjašnjava o situaciji u španskoj oblasti Kataloniji.

Asanž se 2012. sklonio u ambasadu Ekvadora u Londonu i odbija da ode u Švedsku na ispitivanje u istrazi o silovanju, jer vjeruje da bi ga Švedska izručila SAD zbog objavljivanja tajnih vojnih dokumenata o ratovima u Iraku i Avganistanu.

Osnivač Vikiliksa je u oktobru izazvao nezadovoljstvo španskih vlasti izjašnjavajući se za nezavisnosti Katalonije i optužujući centralne vlasti Madrida za represiju.

Šef španske diplomatije Alfonso Dastis ocijenio je da Asanž pokušava da manipuliše političkom krizom u Kataloniji, jer je, prema nekim saznanjima, nedavno razgovarao sa političarima koji se zalažu za nezavinost te španske oblasti.

"Podsjećamo Asanža da nema potrebe da se miješa u politiku Ekvadora jer mu to ne dozvoljava njegov status, kao ni u politiku nama prijateljskih zemalja. On na to nema prava i obećao je to neće činiti", rekao je Moreno u izjavi španskom listu Pais, uoči posjete Madridu.

Osnivač Vikiliksa je u oktobru podržao separatističku katalonsku vladu poslije referenduma u toj španskoj oblasti.

Španske vlasti su tada uputile protest Morenu koji je potom od Asaža zvanično zatražio da poštuje uslove azila i da ne ugrožava odnose Ekvadora s drugim zemljama.

U Kataloniji će 21. decembra biti održani vanredni regionalni izbori, sazvani poslije jednostranog proglašenja nezavisnosti te oblasti zbog čega je smijenjena regionalna vlada, raspušten parlament i uvedena direktna uprava na tom području.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније