Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Objavio: P.R. [ Beta ]

17. 12. 2017. 21:21 >> 20:52

BENJAMIN NETANJAHU

Zahvalnica Trampu za "odbranu istine o Izraelu"

Premijer Izraela, Benjamin Netanjahu zahvalio je danas predsjedniku SAD Donaldu Trampu za "odlučnost i liderstvo u odbrani istine o Izraelu" i za "odbijanje pokušaja da se Ujedinjene nacije iskoriste kao platforma protiv Izraela".

"Mi ćemo iduće nedjelje ovdje toplo dočekati američkog potpredsjednika Majka Pensa. On je veliki prijatelj Izraela. On je veliki prijatelj Jerusalima", rekao je Netanjahu na sjednici svoje vlade, pred planiranu posjetu Pensa, u srijedu.

Tu posjetu omela je najava palestinske strane da nije dobrodošao na palestinske teritorije poslije sporne Trampove odluke o Jerusalimu. Pens planira da zato posjeti samo Izrael i Egipat.

Očekuje se da će SAD uložiti veto na nacrt rezolucije Egipta o Jerusalimu koja se priprema za Savjet bezbjednosti UN, navode izraelski mediji.

U rezoluciji će se težiti potvrdi "da svaka odluka i akcije čiji je smisao da izmeni karakter, status ili demografski sastav Svetog grada Jerusalima nemaju pravni efekat, ništave su i moraju se povući u skladu sa relevantnim rezolucijama Savjeta bezbjednosti".

Nacrt rezolucije će se osloniti na Rezoluciju Savjeta bezbjednosti 478 koja dijelom "poziva sve zemlje da se uzdrže od uspostavljanja diplomatskih misija u Jerusalimu".

Postoji, međutim, neslaganje da li se to odnosi samo na ambasade ili i na konzulate koje neke zemlje imaju u Jerusalimu.

Predsjednik Turske, Redžep Tajip Erdogan je najavio da će njegova zemlja otvoriti ambasadu u istočnom Jeruslimu.

Erdogan je u srijedu bio domaćin samita muslimanskih lidera u Istanbulu s kojeg je upućen poziv da se taj dio grada prizna kao glavni grad Palestine, a ne Izraela, kako je učinio Tramp.

"Uz božju volju blizu je dan kada ćemo zvanično, uz božju dozvolu, otvoriti tamo našu ambasadu", rekao je Erdogan.

Predsjednik SAD je 6. decembra objavio svoju odluku da prizna cijeli Jerusalim kao samo izraelski, iako je istočni dio tog grada Izrael okupirao i anektirao što međunarodna zajednica nije priznala.

Palestinski predsjednik, Mahmud Abas je takođe prošle nedjelje pozvao svijet da razmotri priznanje Izaela poslije Trampove odluke koja je izazvala skoru jendoglasnu međunarodnu osudu i proteste širom muslimanskog svijeta, koji traju i danas.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније