Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Objavio: F.R. [ Beta ]

16. 12. 2017. 19:31 >> 19:04

ODLUKA NOVE VLADE

Austrija pooštrava propise o migrantima

Nova Vlada Austrije, koju će činiti konzervativna Austrijska narodna partija (OVP) i nacionalistička Slobodarska partija Austrije (FPO), pooštriće propise o azilu i imigrantima, ali će biti čvrsto posvećena Evropskoj uniji, piše u danas objavljenom koalicionom sporazumu.

Prema sinoć postignutom dogovoru dvije stranke, novi kancelar biće 31-godišnji predsjednik OVP Sebastijan Kurc, koji će tako postati najmlađi evropski lider, dok će šef krajnje desne FPO Hans-Kristijan Štrahe biti vicekanelar i ministar sporta i državne uprave.

Štraheova FPO vodiće još pet ministarstava, uključujući i nekoliko najznačajnijih - unutrašnje i spoljne poslove i odbranu, a Kurcova OVP će uz kancelarsku poziciju dobiti sedam ministarstava, izmedju ostalog - finansija, ekonomije i pravosuđa.

Na parlamentarnim izborima održanim 15. oktobra, Kurcova stranka zauzela je prvo mjesto osvojivši 31,5 odsto glasova, dok je Štraheova FPO bila treća, sa 26,0 odsto glasova, iza Socijaldemokratske partije Austrije sa 26,9 odsto glasova.

Izbor nove Vlade Austrije označiće skretanje te zemlje udesno pošto su se obje stranke u kampanji zalagale za čvršću kontrolu imigranata, brze deportacije tražilaca azila čiji su zahtjevi odbijeni i za obračun s radikalnim islamom.

Predstavljajući program Vlade na 180 strana, Kurc je danas rekao novinarima da dogovor "može da bude osnova za stvarnu promjenu u Austriji".

Taj dokument počinje izjavom o posvećenosti Austrije Evropskoj uniji i drugim međunarodnim organizacijama, a navodi se i da neće biti dozvoljeni referendumi nalik britanskom o izlasku iz Unije (Bregzit).

Koalicioni sporazum OVP i FPO predvidja povećanje austrijske policije za 2.100 pripadnika, a u njemu se navodi i da azil treba da bude odobren jedino ljudima "kojima je zaista potrebna pomoć Austrije, tokom trajanja njihovog progona".

Među drugim tačkama sporazuma su i zaustavljanje ilegalne migracije, smanjenje birokratije i poreza i usvajanje nove državne klimatske i energetske strategije.

U dosadašnjoj Vladi socijaldemokratskog kancelara Kristijana Kerna, Kurc je bio ministar spoljnih poslova. On ističe značaj proevropskog usmjerenja Austrije i očekuje se da ostane na toj liniji, uprkos tome što će izrazito evroskeptična FPO voditi Ministarstvo spoljnih poslova.

Kurc i Štrahe su ranije danas predstavili koalicioni sporazum predsjedniku Austrije Aleksanderu van der Belenu, koji je ocijenio da ništa ne sprječava formiranje nove vlade, a potom su sporazum potvrdila i rukovodstva obje partije.

Van der Belen je poslije sastanka rekao da su ga Kurc i Štrahe uvjerili da će nova vlada imati "proevropsko" usmjerenje.

"U današnjem razgovoru složili smo se, između ostalog, da je nacionalni interes Austrije da ostane u središtu snažne Evropske unije i da aktivno učestvuje u budućem razvoju EU", rekao je Van der Belen.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније