Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Beta [ Objavio: O.Z. ]

15. 12. 2017. 22:16   >>  21:48

NASILJE NA ULICAMA

Tri Palestinca poginula u demonstracijama

Tri Palestica su poginula, a desetine su ranjene tokom nasilnih demonstracija širom Zapadne obale i duž granice s pojasom Gaze protiv odluke predsjednika SAD Donalda Trampa da prizna Jerusalim kao glavni grad Izraela.

Ranjen je i jedan izraelski granični policajac koga je nožem napao Palestinac kraj Ramale na okupiranoj Zapadnoj obali.

Palestinci na Zapadnoj obali i u pojasu Gaze su danas kraj granične ograde palili automobilske gume i bacali kamenice na izraelske vojnike koji su ih rastjerivali suzavcem i bojevom municijom.

Portparol palestinskog Ministarstva zdravlja u Gazi Ašraf al - Kidra potvrdio je pogibiju dva Palestinca od pogodaka mecima u glavu. Jedan je bio invalid, bez obje noge. On je nekoliko puta učestvovao u neredima duž granice i njegove fotografije s palestinskom zastavom su objavljene na društenim mrežama.

Više od 80 Palestinaca je ranjeno duž granice Gaze s Izraelom od kojih pet teško, rekao je portparol.

Od početka demonstracija protiv Trampove odluke objavljene u srijedu uveče poginulo je ukupno šest Palestinaca u Gazi.

Izraelska vojska je saopštila da je danas na hiljade "palestinskih izgrednika palilo automobilske gume, bacalo kamenice i zapaljive bombe na Zapadnoj obali" i da je jedan ubijen.

U istočnom Jerusalimu Palestinci su pod svojim mahali zastavama uzvikivali "Jerusalim je arapski!", a neki bacali boce na policiju.

Sukobi su bili žešći na Zapadnoj obali gdje je 13 demonstranata ranjeno bojevom municijom, a 61 gumenim mecima, dok su desetine zatražile ljekarsku pomoć zbog udisanja suzavca.

Palestinci se sukobljavaju s izraelskim snagama bezbjednosti od 6. decembra, kada je Tramp priznao Jerusalim kao samo izraelski.

Palestinski lider Mahmud Abas smatra da SAD zbog te odluke više ne mogu posredovati u bliskoistočnom mirovnom procesu koji je u zastoju još od 2014. godine

Islamski ekstremistički Hamas koji vlada pojasom Gaze pozvao je na novi oružani ustanak protiv Izraela zbog takve odluke.

Palestinci namjeravaju da za glavni grad svoje buduće nezavisne države proglase istočni dio Jerusalima koji Izrael drži pod okupacijom još od Šestodnevnog rata 1967. godine. Tamo su svijeta mjesta tri velike monoteističke religije, a status Jerusalima je jedno od najspornijih pitanja koja dijele Palestince i Izrael.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније