Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Objavio: F.R. [ Beta ]

15. 12. 2017. 16:25 >> 15:56

LJEVIČARI PROTESTUJU

Evropska desnica se okuplja u Pragu

U Pragu pooštrene policijske mjere zbog dvodnevne konferencije lidera evropske radikalne desnice.

Lidere holandske i francuske desnice Gert Vilders, Marin le Pen i druge nacionalističke evropske lidere u Prag je pozvao na debatu o budućnosti Evrope lider čeških ekstremista iz treće najjače češke stranke nakon parlamentarnih izbora održanih krajem oktobra, potpredsjednik Poslaničkog doma češkog parlamenta Tomio Okamura.

Stranke okupljenihe u frakciji Evropa naroda i slobode (ENF) u Evropskom parlamentu biće u glavnom gradu Češke dva dana.

Organizator, Okamurina stranka Sloboda direktna demokratija (SPD) ne saopštava detaljniji program konferencije u subotu ni kada će u Poslaničkom domu danas dočekati goste iz straha od demonstracija i blokade aktivista za ljudska prava i ljevičarkih organizacija koje su najavile proteste protiv toga da Prag u petak i subotu postane evropska prijestonica ksenofobne, antiizbjegličke i antiislamske retorike.

"Mi ni u kom slučaju nećemo dozvoliti da islamska ideologija u Češkoj pusti korjene. Mjere bezbjednosti su zato da neko ne ubije Gerta Vildersa. Od policije smo dobili nagovještaje da se protiv naše demokratske konferencije u kojoj učestvuje nekoliko desetina poslanika iz mnogih zemalja Evropske unije za koje su glasali milioni Evropljana okupljaju anarhisti, ljevičarski ekstremisti i neofašisti", kazao je Okamura češkom portalu Parlamentnji listi.

Zbog toga što su osudili konferenciju i dolazak lidera radikalne evropske desnice u Prag Okamura je među neofašiste uvrstio i standardnu demohrišćansku stranku Hrišćansku demokratsku uniju - Češku narodnu stranku i poručio da su to klerofašisti a da njihovim liderima samo brčići fale da budu kao Hitler.

"Gert Vilders dobiće tjelohranitelje na osnovu zahtjeva policije Holandije koja je to zatražila notom od Ministarstva spoljnih poslova", saopštila je portparol češke policije Eva Kropačova, dok će hotel u kome se u subotu održava konferencije čuvati pojačane policijske snage.

Protiv, kako su ih nazvali "cvijeta evropskog ksenofobnog populizma" demonstracije večeras i u subotu organizuju aktivisti incijative Protiv mržnje koji u subotu protestuju ;na mitingu "Za zajedničku Evropu bez straha i mržnje" i inicijativa "Ne rasizmu" koja je pozvala Čehe na protest i danas i na dan same konferencije u subotu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније