Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Mina biznis; Objavila: J.B.Č. ]

14. 12. 2017. 22:15 >> 21:41

OČEKUJU RAST

FED podigao kamatnu stopu

Američka centralna banka (FED), koja je danas podigla kamatne stope, očekuje značajniji ekonomski rast u narednoj i nastavak smanjenja stope nezaposlenosti na ispod četiri odsto.

Kako je tržište očekivalo, osnovne kamatne stope su povećane između 1,25 odsto i 1,5 odsto, navodi se u saopštenju objavljenom poslije sastanka Monetarnog odbora (FOMC), prenosi SEEbiz.

To je treće povećanje cijene kredita u godini.

Američki bruto domaći proizvod (BDP) naredne godine bi, kako se očekuje, trebalo da poraste 2,5 odsto na godišnjem nivou, odnosno 0,4 boda više nego što se očekivalo u septembru, u skladu s novim projekcijama FOMC.

Stopa nezaposlenosti bi trebalo da iznosi 3,9 odsto, dok se ranije procjenjivalo 4,1odsto.

Izgleda da neki članovi Odbora računaju na poresku reformu koju je želio američki predsjednik Donald Trump i koja se razmatra u Kongresu, što bi moglo povećati ekonomsku aktivnost. Ta reforma donosi znatne poreske olakšice za poduzeća i koštaće državnu kasu između bilion i 1,5 biliona dolara tokom deset godina.

"Komisija i dalje očekuje da, uz postepeno prilagođavanje monetarne politike, ekonomske aktivnosti i uslovi na tržištu rada i dalje jačaju", objavio je Fed ne spominjući tu reformu.

Iz Fed-a su kazali da ovogodišnji uragani, koji su razorili Teksas, Luizijanu i Floridu, nijesu uticali na ekonomske prilike.

Fed je ostavio neizmijenjenu prognozu inflacije za narednu godinu na 1,9 odsto, ali je neznatno revidirao naviše procjenu za ovu godinu na 1,7 odsto, što je i dalje ispod cilja od dva odsto.

Za ovu godinu, Fed je optimističniji s očekivanim rastom BDP-a od 2,5 odsto, dok je u septembru očekivao 2,4 odsto. Ako bi se to potvrdilo, rast američke ekonomije bi se približio očekivanjima Trumpove administracije koja bi željela da se rast poveća na tri odsto ili više od toga.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније