Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Objavio: F.R. [ Tanjug/B92 ]

14. 12. 2017. 19:13   >>  18:41

ODNOSI SA S.KOREJOM

SAD žele pregovore, ali ne još

SAD će biti otvorene za razgovore sa Sjevernom Korejom "kada bude pravo vrijeme", ali to toga ne može sada doći, saopštio je američki Stejt department.

Uprkos ponudi američkog državnog sekretara Reksa Tilersona da se, bez preduslova, započnu pregovori sa Sjevernom Korejom, portparolka Stejt departmenta Heder Nauert rekla da prvo treba da nastupi "period smirenosti" tokom kojeg bi Pjongjang prekinuo sa izvođenjem testova, prije nego što bi bilo kakvi pregovori mogli da počnu, prenio je Rojters.

Tilerson nije izričito postavio zamrzavanje proba kao uslov koji Sjeverna Koreja mora da ispuni za otpočinjanje pregovora, već je rekao samo da bi bilo "teško razgovarati" ako Pjongjang odluči da testira još neku napravu usred pregovora i da bi bio potreban "period tišine" kako bi pregovori bili produktivni, primkećuje britanska agencija.

Obraćajući se na dnevnom brifingu u Stejt departmentu, Nauert je insistirala da Tilerson nije uspostavio novu politiku u svom govoru, iako je izgledalo kao da se udaljio od ključnog zahtkeva SAD da Pjongjang mora prvo da prihvati da bi bilo kakvi pregovori morali da budu o tome da se Skeverna Koreja odrekne svog nuklearnog arsenala.

Tilerson je u utorak izjavio da su SAD "spremne da razgovaraju kad god to odgovara Skevernoj Koreji". "Spremni smo da prvi sastanak održimo bez preduslova", poručio je američki državni sekretar.

S druge strane, zvaničnik Bokele kuće u srokedu je rekao da ne može biti pregovora sa Skevernom Korejom dok ta zemlja "značajno ne poboljša svoje ponašanje".

Bokela kuća je odbila da kaže da li je američki predskednik Donald Tramp, koji je inače zauzeo čvršći retorički stav prema Skevernoj Koreji nego njegov glavni diplomata, odobrio takvo diplomatsko otvaranje.

Do očite promjene u Tilersonovom stavu došlo je približno dvije sedmice nakon što je Sjeverna Koreja saopštila da je uspješno testirala interkontinentalnu balističku raketu u čijem se dometu, kako Pjongjang tvrdi, našlo cjelokupno kopno SAD, zaključuje Rojters.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније