Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta,I.Š. ]

14. 12. 2017. 08:25   >>  07:53 1

POTREBAN DIJALOG

UN:Putin da skupi hrabrost i pritisne Asada

Izaslanik UN za Siriju Stafan de Mistura pozvao je ruskog predsjednika Vladimira Putina da "skupi hrabrost" i ubijedi sirijsku vladu da prihvati nove izbore da bi se "osvojio mir".

 

 

U intervjuu švajcarskoj televiziji RTS Mistura je ocijenio da vojna pobjeda nije "dovoljna", što, prema njegovim riječima, pokazuje haos u Libiji poslije pada Muamera el-Gadafija.

On je izjavio da vojnu pobjedu u Siriji koju je Putin proglasio "treba odmah zatim da prati politički proces koji uključuje sve da bi se došlo do novog ustava i novih izbora".Ta dva pitanja su centralna u osmoj rundi pregovora u Ženevi između sirijske vlade i opozicije.

"Putin mora da ubijedi vladu da nema vremena za gubljenje. Može se misliti da je dobijen teritorijalni rat, i to je privremeno, ali treba dobiti mir. Zato on mora imati hrabrosti da natjera vladu da prihvati novi ustav i nove izbore sa UN", rekao je Mistura.

Pokazujući kartu Sirije sa brojnim zonama pod kontrolom vlade, pobunjenika i džihadista, Mistura je rekao da ako se brzo ne dođe do mira "postoji opasnost cijepanja Sirije". "To niko ne želi", dodao je on.Od 2016. je u Ženevi organizovano sedam rundi pregovora bez rezultata.

Delegacija vlade odbija da direktno razgovara sa predstavnicima opozicije koja, sa svoje strane, postavlja odlazak sa vlasti predsjednika Bašara el-Asada kao preduslov bilo kakvog političkog rješenja.Putin je sa Iranom, još jednim Asadovim saveznikom, i Turskom, koja podržava pobunjenike, organizovao paralelne pregovore u Astani.

On sada želi da sljedeće godine okupi više stotina Sirijaca sa raznih strana na sirijskom "Kongresu nacionalnog dijaloga" u Sočiju. Opozicija predstavljena u Ženevi još nije odlučila da li će učestvovati.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније