Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta,I.Š. ]

13. 12. 2017. 14:07 >> 13:35

O SJEVERNOJ KOREJI

Rusija i Kina pozdravile poziv na dijalog

Rusija i Kina pozdravile su danas spremnost SAD da bez preduslova pokrenu dijalog sa Sjevernom Korejom o njenom nuklearnom i balističkom programu.

 

 

 

 "Takva konstruktivna izjava mnogo je više zadovoljavajuća od retorike sukoba koja se do sada koristila. To svakako pozdravljamo", rekao je novinarima portparol Kremlja Dmitrij Peskov i dodao da je ruski predsjednik Vladimir Putin u nekoliko navrata rekao da je "ratna retorika" kontraproduktivna u rješavanju krize.

I Kina je danas pozdravila odluku američkih vlasti, mada je portparolka Bijele kuće Sara Hakabi Sanders rekla da predsjednik Donald Tramp nije promijenio stav o Sjevernoj Koreji.Kinesko Ministarstvo inostranih poslova izrazilo je nadu da će Vašington i Pjongjang "preduzeti značajane korake za uspostavljanje dijaloga".

Rusija i Kina se zalažu u UN za dijalog sa Sjevernom Korejom kojoj je uveden niz sankcija zbog testiranja nuklearnih i balističkih raketa.Šef američke diplomatije Reks Tilerson izjavio je u utorak uveče da su SAD spremne na razgovore sa Sjevern

om Korejom "bez preduslova", iako ostaju odlučne da na sve načine, uključujući i vojnim putem, ubijede Pjongjang da odustne od nuklearnog programa.

"Spremni smo na razgovor sa Sjevernom Korejom kada ta zemlja to bude htejla. Spremni smo za prvi sastanak bez preduslova", rekao je Tilerson čija izjava predstavlja ublaženiji stav od Trampovog.Američki državni sekretar je dodao da "iza diplomatije uvijek postoji jako vojno prisustvo.

"Ako Sjeverna Koreja učini loš izbor, spremni smo i za vojnu opciju", upozorio je Tilerson i dodao da SAD "jednostavno ne mogu da prihvate da Sjeverna Koreja posjeduje nuklearno oružje".

Istovremeno, lider Sjeverne Koreje Kim Džong-un je rekao da će njegova zelja nastaviti razvoj nacionalne odbrambene industrije i da će "pobijediti u sukobu sa imperijalistima i SAD", javila je agencija KCNA.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније