Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta,I.Š. ]

13. 12. 2017. 12:58 >> 12:28
4

PRIZNATI PALESTINU

Erdogan:Izrael teroristička država

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan danas je oštro kritikovao Izrael na otvaranju samita muslimanskih zemlja u Istanbulu, označivši ga kao "terorističku državu".

 

 

 

Palestinski predsjednik Mahmud Abas rekao je da je cio svijet protiv odluke predsjednika SAD Donalda Trampa da prizna Jerusalim kao glavni grad Izraela, ocijenivši da je ta odluka "najveći zločin" i najavio da će Jerusalim uvijek biti glavni grad Palestine.

Turska je danas domaćin vanrednog samita Organizacije islamske saradnje koja broji 57 zemalja, sazvanog povodom odluke SAD da prizna Jeruslim kao glavni grad Izraela, potez koji je kritikovan širom svijeta, a koji je jedino Izrael pozdravio.

Očekuje se da se na samitu utvrdi jedinstven stav arapskih i drugih muslimanskih zemalja. Erdogan je u svom govoru ocijenio da je Jerusalim "crvena linija" za muslimane i da oni neće prihvatiti nikakvu agresiju na svoja svetilišta, prenio je AP.

Takođe je rekao da je istočni Jerusalim glavni grad buduće palestinske države i pozvao zemlje koje još nijesu priznale Palestinu da to učine.

Turski predsjednik smatra da bi proces da se "uključi Palestina u međunarodne sporazume i institucije tebalo ubrzati".

Odluku Vašingtona o priznanju Jeruslima kao samo izraelskog glavnog gradau on smatra nagradom za "terorističke akte" Izraela.

"Apelujem na zemlje koje poštuju međunarodne zakone i pravo da priznaju okupirani Jerusalim kao glavni grad Palestine", rekao je Edogan.Abas je odbacio ulogu SAD u mirovnom procesu istakavši da "nema mira ni stabilnosti bez Jerusalima kao glavnog grada Palestine", prenio je Frans pres.

Turska je do sada kritikovala i slab arapski odgovor na priznanje spornog Jerusalima.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније