Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta,I.Š. ]

13. 12. 2017. 10:06   >>  10:18

NA JUGU ZEMLJE

Filipinski parlament produžio vanredno stanje

Filipinski parlament izglasao je danas velikom većinom produženje za godinu dana vanrednog stanja na jugu zemlje, dok je vojska upozorila na terorističke prijetnje uprkos porazu islamista iz Islamske države.

 

 

 

Za produženje važenja zakona o uvođenju stanja što je predložio predsjednik Rodrigo Duterte, glasalo je 240 poslanika Predstavničkog doma i Senata, dok je 27 bilo protiv.

Zakon se odnosi na region Mindanao i važiće do kraja 2018. Glasanje je uslijedilo poslije parlamentarne rasprave tokom koje je ministar odbrane Delfin Lorenzana upozorio da islamisti pokušavaju da se oporave poslije poraza u Maraviju, gradu na jugu zemlje, koji je oslobođen od islamista poslije pet mjeseci sukoba.

"Pobuna nije okončana, već se preselila na drugo mjesto", rekao je ministar odbrane na zajedničkoj sjednici oba doma parlamenta. Opozicija, koja je kritikovala zakon ocjenjujući da nije u skladu sa Ustavom, izrazila je bojazan da bi Duterte mogao da proglasi vanredno stanje na cijeloj teritoriji Filipina.

Maravi, islamsko uporište u toj većinski katoličkoj zemlji, uništen je u petomesečnim borbama između vladinih snaga i pobunjenika povezanih s Islamskom državom, u kojima je poginulo više od 1.000 ljudi, od čega oko 800 ekstremista.

Duterte, koji je 2016. lako pobijedio na predsjedničkim izborima i odmah objavio rat švercerima droge ali i narkomanima, kritikovan je za autoritarizam i kršenje ljudskih prava.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније