Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta,I.Š. ]

13. 12. 2017. 08:29   >>  08:17

BEZ PREDUSLOVA

SAD spremne na razgovor sa S. Korejom

SAD su izrazile spremnost na razgovore sa Sjevernom Korejom "bez preduslova", iako ostaju odlučne da na sve načine, uključujući i vojnim putem, ubijede Pjongjang da odustne od nuklearnog programa.

 

 

 

S druge strane, iako je šef američke diplomatije Reks Tilerson dao tu, mekšu izjavu u odnosu na dosadašnji tvrd stav zvaničnog Vašingtona, lider Sjeverne Koreje Kim Džong-un je stavio do znanja da će njegova zemlja postati "najveća nuklearna sila na svijetu"".

Pomoćnik generalnog sekretara UN za politička pitanja Džefri Feltman izjavio je sa svoje strane da i pored izjave sjevernokorejskog lidera, ima šansi da Pjongjang razmotri "mogućnost da se izbjegne rat sa SAD".

Feltman je sinoć na sjednici Savjeta bezbjednosti UN iza zatvorenih vrata podnio izvještaj o prošlonedjeljnoj posjeti Sjevernoj Koreji, poslije čega je Pjongjang optužio Vašington za "nuklearnu ucjenu".

"Spremni smo na razgovor sa Sjevernom Korejom kada ta zemlja to bude htjela. Spremni smo za prvi sastanak bez preduslova", rekao je Tilerson.

"Hajde da se sastanemo, ako treba da pričamo o vremenskoj prognozi, i da vidimo da li želite okrugli ili četvrtasti sto za pregovore. Treba da se vidimo licem u lice, da napravimo neki plan razgovora i onda ćemo vidjeti dokle ćemo stići", rekao je Tilerson.On je, međutim, dodao da "pored diplomatije uvijek postoji i jaka vojna opcija".

"Ako Sjeverna Koreja učini loš izbor, spremni smo i za vojnu opciju", upozorio je Tilerson i dodao da SAD "jednostavno ne mogu da prihvate da Sjeverna Koreja posjeduje nuklearno oružje".

Istovremeno, Kim je rekao da će njegova zemlja nastaviti razvoj nacionalne odbrambene industrije i da će "pobijediti u sukobu sa imperijalistima i SAD", javila je agencija KCNA.

Prema njegovim riječima, Sjeverna Koreja je postala "nuklearna sila poslije borbe protiv smrti", i uprkos visokim troškovima za zemlju.

UN su usvojile nekolio serija sankcija Sjevernoj Koreji zbog testiranja nuklearnih i balističkih raketa.

Posljednja proba je bila 28. novembra kada je ispaljena interkontinentalna balistička raketa koja bi, prema navodima stručnjaka, mogla da pogodi američku teritoriju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније