Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Objavio P.R. [ Beta ]

12. 12. 2017. 16:56 >> 16:33

GODIŠNJI ODMOR

Prvi put u inostranstvu poslije ostavke

Doskorašnji predsjednik Zimbabvea, Robert Mugabe i njegova supruga Grejs otputovali su u Singapur na svoj prvi put u inostranstvo otkako je Mugabe u novembru bio primoran da podnese ostavku pod pritiskom vojske i vladajuće partije, rekao je portparol predsjedništva.

Portparol Džordž Čaramba je naveo danas da je Mugabe (93) otišao na godišnji odmor i redovne medicinske preglede.

"Bivši predsjednik je slobodan da putuje kada i gdje želi. Ovo je redovno putovanje", rekao je Čaramba, dodajući da to treba da opovrgne izvještaje da je Mugabe i dalje u kućnom pritvoru.

Mugabe se nije pojavljivao u javnosti otkako je 21. novembra podnio ostavku poslije 37 godina na vlasti, usred pokrenute procedure impičmenta. On je tokom više godina u januaru i februaru putovao u Singapur i druge azijske zemlje. Do ostavke najstariji šef države na svijetu, često je putovao u Singapur i zbog medicinske nege.

Vojska i vladajuća partija su ga naterali da sidje s vlasti pošto je otpustio tadašnjeg potpredsednika i dugogodišnjeg bliskog saradnika Emersona Mnangagvu i činio korake ka postavljenju svoje žene Grejs (52) za naslednicu. Mnangagva je pobegao iz zemlje a vojska je Mugabea stavila u kućni pritvor.

Posle Mugabeove ostavke, Mnangagva se pobednički vratio u Zimbabve i 24. novembra je inaugurisan kao predsednik.

Putovanje u inostranstvo znači da doskorašnji lider neće biti prisutan godišnjoj konferenciji vladajuće partije kasnije ove nedelje. Tu se očekuje potvrda kandidature Mnangagve na predsedničkim izborima naredne godine.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније