Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta,I.Š. ]

12. 12. 2017. 09:19 >> 08:53

VLADA BEZ PROMJENA

Poljska dobila novog premijera

Novi premijer Poljske Mateuš Moravjecki položio je sinoć zakletvu, a ministri u njegovoj vladi biće isti kao u kabinetu njegove prethodnice Beate Šidlo.

 

 

 

Šidlo koja je bila premijerka dvije godine, položila je zakletvu kao zamjenica premijera, tokom ceremonije u predsjedničkoj palati.

U Poljskoj je bilo spekulacija da će u Vladi odmah doći do personalnih promjena, ali to se nije desilo pošto su svi dosadašnji ministri, jedan po jedan, položili zakletve i potpisali izjave da će poštovati Ustav.

Moravjeckog, dosadašnjeg zamjenika premijera i ministra finansija, prošle nedjelje je za predsjednika Vlade izabrao moćni šef vladajuće konzervativne stranke Pravo i pravda Jaroslav Kačinjski.Novi premijer je izjavio da će mu zadatak, između ostalog, biti da očuva poljski nacionalni identitet i kulturu.

"Ovo će biti vlada kontinuiteta, nade i optimizma", rekao je Moravjecki i dodao da će joj prioritet biti prosperitet porodica, dobro plaćeni poslovi i pristupačno stanovanje.

Šidlo je bila popularna među Poljacima, ali je ugled zemlje u inostranstvu narušen tokom njenog mandata zbog odbijanja da primi migrante, siječe drevne Bjalovješke prašume koja je pod zaštitom UNESKO i tvrđeg stava prema Njemačkoj.

Najveće kontroverze vjerovatno je izazvao način na koji je Pravo i pravda učvrstila kontrolu nad pravosuđem, potez koji EU vidi kao kršenje načela vladavine prava.

Objašnjavajući promjenu na čelu Vlade, zvaničnici vladajuće stranke su naveli da Vlada mora da se fokusira na ekonomiju i da poboljša položaj Poljske unutar EU i prema drugim državama.Smatra se da će Moravjecki, bivši bankar koji govori engleski i njemački, bolje predstavljati zemlju na međunarodnoj sceni.

Parlament će danas glasati o povjerenju novoj Vladi, a pošto Pravo i pravda ima većinu, izvjesno je da će poslanici potvrditi izbor Moravjeckog za premijera.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније