Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Beta [ Objavio: O.Z. ]

10. 12. 2017. 12:04 >> 11:42

PRIZNANJE JERUSALIMA

Arapski ministri traže ukidanje odluke

Ministri vanjskih poslova arapskih zemalja zatražili su danas na sastanu u Kairu od SAD da ukinu odluku predsjednika Donalda Trampa o priznanju Jerusalima kao glavnog grada Izraela.

Oni su ocijenili da će to imati ozbiljne posljedice po razvoj događaja jer stavlja Vašington na stranu okupatora i predstavlja kršenje međunarodnog prava.

U usvojenoj rezoluciji Arapske lige poslije dvoipočasovnog sastanka, oni su takođe pozvali Savjet bezbjednosti UN da donese rezoluciju u kojoj bi se Trampova odluka odbacila, mada smatraju da će SAD sigurno uložiti veto.

Ako se to dogodi, najavili su da će tražiti sličnu rezoluciju i u Generalnoj skupštini UN, rekao je palestinski ministar vanjskih poslova Rijad al-Malki na konferenciji za novinare održanoj rano jutros u Kairu.

Rezolucija na dvije strane, usvojena na hitnom sastanku koji je sinoć počeo, ne uključuje nikakve kaznene akcije protiv SAD, kao što je poziv na bojkot američkih proizvoda, suspendovanje ili sniženje nivoa odnosa s tom zemljom.

U rezoluciji se takođe ne odražava bijes koji Palestinci osjećaju u pojasu Gaze i na Zapadnoj obali, gdje su nasilni protesti protiv Trampove odluke trajali tri dana.

"Donijeli smo političku odluku... Jerusalim je okupiran 50 godina. Ovo je proširena bitka bitka koja će eskalirati", rekao je šef Arapske lige Ahmed Abul Geit.

Najavljeno je da će se ministri ponovo sastati u roku od mjesec dana, možda u Amanu, da diskutuju o Jerusalimu.

Trampovo saopštenje 6. decemba o priznanju Jerusalima kao glavnog grada Izraela i namjera da premesti ambasadu SAD u taj grad izazvalo je osude širom svijeta, čak i od bliskih američkih saveznika, što sugeriše da je nepotrebno izazvano još više sukoba u ionako osjetljivom regionu.

Izraelski ministar pozvao na bojkot Arapa

Izraelski ministar odbrane Avigdor Liberman pozvao je danas na bojkot arapskih poslova u području u kome su stanovnici učestovali u nasilnim protestima protiv priznanja predsjednika SAD da je Jerusalim glavni grad Izraela.

Liberman, vođa nacionalističke partije Izrael naš dom (Israel bejtenu), rekao je da Arapi iz Vadi Are na sjeveru Izraela "nijesu dio Izraelaca" i da Jevreji ne bi tebalo više da idu u njihova sela i kupuju njihove proizvode.

Stotine izraelskih Arapa protestovalo je u subotu duž glavnog autoputa na sjeveru Izraela, a desetine maskiranih izgrednika je bacalo kamenice na autobuse i policijska vozila. Troje Izraelaca je ranjeno i nekoliko vozila je oštećeno.

"Ti ljudi ne pripadaju državi Izrael. Oni nemaju veze s ovom zemljom", rekao je Liberman izraelskom vojnom radiju, dodavši: "Pozvao bih sve građane Izraela da prestanu da idu u njihove radnje... jednostavno da bojkotuju Vadi Aru. Oni moraju osjetiti da nijesu ovdje dobrodošli".

Liberman već dugo poziva da Vadi Ara bude uključena u predloženu razmjenu teritorija i stanovništva kao dio budućeg mirovnog sporazuma sa Palestincima.

Stanovnici Vadi Are, poput mnogih drugih izraelskih Arapa, saosjećaju sa Palestincima na Zapadnoj obali i često se otvoreno identifikuju sa njima. Međutim, oni su ujedno građani Izraela koja najčešće odbijaju da se ta teritorija priključi budućoj palestinskoj državi.

Vodja partije Arapska ujedinjena lista Ajman Odeh rekao je da je Libermanov poziv na bojkot liči na najgore režime u istoriji. Gilad Erdan, ministar javne bezbjednosti Izraela iz vladajućeg konzervativnog Likuda, rekao je da Libermanov diplomatski plan nije primjenjiv.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније