Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

09. 07. 2013. 17:33 >> 17:33

BRAZILSKI MAGNAT

Za godinu dana izgubio 30 milijardi dolara

Brazilski milijarder Ajki Bateišta, vlasnik rudnika i preduzeća za preradu gvozdene rude “MMX Minerakao & Metalikos SA” i energetske kompanije “MPX Energija”, koji je bogatstvo stekao u rudarstvu, metalurgiji i eksploataciji nafte i gasa, izgubio je oko 30 milijardi ličnog imetka od marta 2012. godine zbog niza neostvarenih poslovnih ciljeva i otkazanih projekata, prenose svjetske agencije.

 

 

U nastojanju da spase svoju imperiju, Bateišta je smanjio proizvodnju i broj zaposlenih u jednom od svojih rudnika gvozdene rude, dok će u drugom radovi biti obustavljeni na šest mjeseci, a većina radnika otpuštena, dok će nekima biti ponuđeni i kursevi za preobuku.

U telefonskom intervjuu iz Rio de Žaneira, šef Brazilskog centra za infrastrukturu, Adrijano Pireiš, ova je zbivanja nazvao “najnovijom epizodom sage o Ajkeu Bateišti”, a rudnike gvožđa, koji imaju dovoljno zaliha da zadovolje potrebe partnera i naručilaca još nekoliko mjeseci, “najslabijom karikom” u kompaniji.

Bateišta se juče povukao i sa mjesta predsjedavajućeg svoje kompanije “MPX Enegija”, u okviru sporazuma o preuzimanju od strane partnerske firme, od kog se nada uvećanju kapitala. Razmišlja i o novim prodajama i reprogramiranju dugova kako bi oporavio svoj privredni konglomerat, čije su akcije u 2013. godini zabilježile pad od 64 odsto - najveći među 16 sličnih koje “Blumberg” prati!

Bateišta će u toku naredne godine morati da odustane od tri projekta u inostranstvu, a upozorava da bi na izvesno vrijeme mogao da obustavi i proizvodnju nafte.

Ako ste se zbog svega ovoga uplašili da je život bogataša ipak gorak, i da bi siroti Bateišta mogao ostati bez igde ičega, ne bojte se. Prema ovogodišnjoj “Blumbergovoj” procjeni, brazilski magnat je još “težak” lijepih 4,8 milijardi dolara.

 Blic

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније