Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Objavio: F.R. [ Beta ]

08. 12. 2017. 21:22 >> 20:51
1

KONGO

Ubijeno 14 "plavih šlemova"

Najmanje 14 pripadnika mirovne misije UN u Kongu je poginulo, a 53 je povrijeđeno u napadu pobunjenika na njihovu bazu na istoku zemlje, rekli su danas zvaničnici.

Napad izveden u četvrtak uveče u provinciji Sjeverni Kivu najsmrtonosniji je pojedinačni napad na pripadnike neke misije UN u skorijoj prošlosti.

Mirovna misija UN u Kongu - Monusko (MONUSCO), najveća je i najskuplja takva misija na svijetu, a cilj joj je obuzdavanje naoružanih grupa u mineralima bogatoj zemlji centralne Afrike.

Većina poginulih mirovnjaka su vojnici iz Tanzanije, a u napadu je ubijeno i najmanje pet vojnika Konga, rekao je zamjenik portparola UN Farhan Hak. Najmanje dva pripadnika misije se vode kao nestali.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš nazvao je napad "ratnim zločinom" i pozvao kongoanske vlasti da sprovedu brzu istragu.

Baza mirovne misije nalazi se oko 45 kilometara od mjesta Beni, koje je više puta bilo na udaru pobunjeničke grupe Združene demokratske snage (ADF).

Radio stanica Okapi, povezana s Monuskom, javila je da su u toj bazi smještene snage za brzo reagovanje, koje imaju rijetko ovlašćenje da deluju i ofanzivno.

Pozivajuće se na vojne izvore, stanica Okapi je javila da su borbe trajale četiri sata. Gotovo 300 pripadnika Monuska ubijeno je od dolaska te misije u Kongo 1999. 

Kongo, zemlja veličine Zapadne Evrope, bio je izožen jednoj od najbrutalnijih kolonijalnih vladavina prije nego što su uslijedile decenije korumpirane diktature. Kasnije je uslijedila serija građanskih ratova u koje su se umiješale susjedne države.

Od dolaska misije UN, u Kongu su djelovale brojne pobunjeničke grupe, a jednu od najvećih prijetnji sada predstavlja ADF.

Iako su borci ADF uglavnom muslimani, stručnjaci navode da nema dokazanih veza između njih i drugih ekstremističkih organizacija u Africi.

Pobunjenici iz ADF su prije nekoliko godina pojačali napade, a grupe za zaštitu ljudskih prava navode da je u posljednje tri godine ubijeno najmanje 1.000 ljudi.

Misija UN je 2006.  pomogla u sprovođenju prvih slobodnih i poštenih izbora u Kongu za 46 godina, ali je pobjednik tih izbora, predsjednik Konga Džozef Kabila od tada učvrstio svoju vlast.

Gnijev je porastao pošto se predsjednički izbori, prvobitno zakazani za kraj prošle godine, od tada konstantno odlažu. Vlasti navode nesigurnost kao razlog odlaganja izbora.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније