Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta,I.Š. ]

08. 12. 2017. 23:18   >>  22:48 4

ODBILI DA GA POZDRAVE

"Diplomatski rat" Erdoganovog i grčkih aviona

Grčki vojni piloti, koji su bili počasna pratnja službenog aviona predsjednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana, odbili su da ga pozdrave.

  

 

 

Opozicioni atinski list "Ta nea" danas piše da je juče u 10.15 časova predsjednički avion Turske "Airbus A330-200" ušao u prostor grčke kontrole letjenja (FIR Atina) južno od grčkog ostrva Hios u Egeju.

Dok je avion letio u granicama turske kontrole letjenja (FIR Istanbul) pratila su ga dva lovačka aviona "F-16C" turske avijacije, i nakratko nedozvoljeno ušla u grčki prostor.

Turski lovci su se udaljili na svoju stranu granice čim su vidjeli da se predsjedničkom avionu Turske približavaju tri grčka lovca "F-16" iz 337. eskadrile, koji su po zadatku bili počasna pratnja, u skladu s diplomatskim protokolom - da bi se ukazala počast visokom gostu, ali i iz razloga bezbjednosti, piše list.

Zatim je komandant predsjedničkog aviona, oficir turske avijacije, zatražio preko radija da se grčki avioni udalje, rekavši da "ne želi pratnju".

"Ta nea" saznaje da je komandir grčke lovačke pratnje odgovorio da turski avion leti u prostoru Grčke i da je njeno Ratno vazduhoplovstvo odgovorno za bezbjednost predsjedničkog aviona. Grčki lovci su nastavili da prate crveno-beli predsjednički "erbas", ali su se odmakli na oko dvije nautičke milje lijevo i desno od njega, i tako su ga pratili dok nije sletio na atinski aerodrom "Elefterios Venizelos".

List saznaje da tri grčka lovca, "u znak pilotskog neukazivanja poštovanja i izražavanja nezadovoljstva", po slijetanju predsjedničkog aviona s Erdoganom nisu obavila počasni oproštajni pozdrav preletom u zatvorenoj formaciji, što obično čine, kako su uradili i prilikom nedavne službene posjete predsjednika Francuske Makrona Atini.

Jedan aktivni vojni pilot je rekao za "Ta neu", pod uslovom da mu se ne objavi ime, da poslije stotina presrijetanja turskih vojnih aviona koji upadaju u grčki prostor, "nije moguće ukazati počast avionu u kojem je neko ko naređuje svojim pilotima da provociraju nad Egejskim morem, pri čemu na dužnosti ginu naše kolege i drugovi, a taj (Erdogan) je samo dan ranije izgovorio laž u intervjuu da grčki piloti krše njihov vazdušni prostor, te su kao oni prisiljeni da nas presrijeću".

"Pratili smo ga u skladu sa zahtjevima diplomatskog protokola i po naredbi koju smo dobili, ali samo toliko. Počast iskazujemo onome koji je zaslužuje", rekao je pilot.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније