Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

09. 07. 2013. 14:15   >>  14:15

NASILNA SMRT?

Mitropolit Kiril nađen mrtav na plaži

Mitropolit Varne Kiril pronađen je mrtav na plaži na obali Crnog mora u blizini grada Varne, javili su bugarski mediji. Saopšteno je i da policija istražuje njegovu smrt za koju se pretpostavlja da je bila nasilna. Agencija Itar-tas je prenijela da su forenzičari identifikovali tijelo.

Kiril, koji je rođen 8. juna 1954. godine, bio je privremeni patrijarh, namjesnik, od novembra 2012. godine. Tu funkciju preuzeo je nakon smrti bugarskog patrijarha Maksima.

Glavni pretendent na mjesto bugarskog patrijarha mitropolit Varne Kiril Kovačev promijenio je prezime 1999. godine, kako bi prikrio svoj rad za Državnu bezbjednost, javili su ranije bugarski mediji.

Tu informaciju je potvrdio i njegov bivši sekretar, nekadašnji premijer Bojko Borisov, koji je rekao da je mitropolitovo pravo ime Bogomil Petrov Hristov, a kao agent je koristio dva pseudonima - Kovačev i Vladislav, piše "Blic".

Navodno, to odgovara i arhivi Državne bezbjednosti, jer se mitropolitov rođeni brat preziva Hristov.

U bugarskoj javnosti sad se postavlja pitanje kako su državni organi dopustili takvu promjenu, ne obavljajući provjere motiva i prošlosti tražioca.

Mediji pišu da je u dosijeu mitropolita, koji je objavljen u januaru ove godine, pisalo da je on bio saradnik tajne službe još kao student teologije od juna 1976. godine i to pri prvom odjeljenju DB.

Nakon jednog agentskog skandala u Grčkoj, DB je, pripremajući Kirila za crkvenu karijeru, odlučila da ga pošalje na školovanje u Moskvu na Duhovnu akademiju. U dosijeu piše da je Kiril uvijek obraćao pažnju i izvještavao o kritičarima režima, intelektualcima, mladima.

Kao mitropolit Varne više puta bio je predmet pažnje javnosti zbog otuđivanja crkvenih nekretnina, nejasnim kontaktima sa biznismenima, sklonosti luksuzu, posebno skupim automobilima.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније