Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Tanjug,I.Š. ]

04. 12. 2017. 13:59   >>  13:26

ŠPANSKI SUD

Oslobođeno šest od osam katalonskih političara

Španski Vrhovni sud odlučio je da pusti na slobodu šest od osam članova bivše katalonske vlade, koji su smijenjeni i uhapšeni poslije proglašenja nezavisnosti.

 

 

 

Sud je, međutim, odbio zahtjev za oslobađanje uz kauciju bivšeg katalonskog potpredsjednika Oriola Žunkerasa i regionalnog ministra unutrašnjih poslova Žoakima Forna, javlja AP.

Za šestoricu bivših članova katalonske vlade koji su bili pritvoreni u okviru istrage o umiješanosti u nezakonito jednostrano proglašenje nezavisnosti 27. oktobra, određena je kaucija u iznosu od 100.000 eura.

Što se tiče Žunkerasa i Forna, sud smatra da tek treba da se vidi da li su njihova obećanja da će se povinovati španskim zakonima i da će se odreći jednostrano proglašene nezavisnosti Katalonije, "istinita i stvarna".

Isti zahtjev za oslobađanje uz kauciju odbijen je i dvojici separatističkih aktivista, liderima organizacija "Katalonska narodna skupština" (ANC) i "Omnium Kultural".

Istovremeno, odluka o izručenju Španiji bivšeg katalonskog predsjednika Karlesa Pudžedmona i četiri člana njegove smijenjene vlade biće donijeta 14. decembra, sedam dana prije regionalnih izbora u Kataloniji.

Pudždemon i njegovi ministri odbijaju da se vrate u Španiju, gdje su optuženi za pobunu i zloupotrebu javnih fondova, zbog čega bi mogli da dobiju višedecenijske kazne zatvora, ukoliko budu osuđeni, prenosi AP.

Pudždemonov advokat, Pol Bekar, rekao je danas da tužilac traži izručenje katalonskih zvaničnika koji su u Belgiji, ali da nema osnova za izručenje, jer optužbe za koje se terete u Španiji nisu kažnjive u Belgiji.

"Takođe smo naglasili i opasnost od kršenja njihovih ljudskih prava u Španiji", dodao je Bekar, prenosi AP.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније