Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Beta [ Objavio: O.Z. ]

01. 12. 2017. 18:23   >>  17:52

ODLAZI SA ČELA PARTIJE

Gruevski najavio da će podnijeti ostavku

Lider VMRO DPMNE Nikola Gruevski izjavio je da će podnijeti ostavku organima stranke, nakon završetka analize loših rezultaza te opozicione partije na makedonskim lokalnim izborima.

"Nezavisno od toga kakav bude ishod analize, čak i ako je takav da je moja krivica mala ili ako se utvrdi da nemam objektivnu krivicu za poraz, ja ću podnijeti ostavku pred organima partije", rekao je Gruevski za makedonski portal "Kurir".

Stranka Nikole Gruevskog VMRO DPMNE koja je bila više od deset godina na vlasti, pretrpjela je na lokalnim izborima u oktobru ubjedljiv poraz od konkurentskog Socijaldemoratskog saveza Makedonije (SDSM) premijera Zorana Zaeva.

Gruevski je u intervjuu podsjetio da je uveče 15. oktobra, nakon završetka prvog kruga lokalnih izbora, "jasno rekao da predsjednik partje nosi najveću odgovonost" i da je kasnije u jednom televizijskom intervju pojasnio da "uvijek u jednom timu koji se takmiči, bilo politički, bilo sportski, u biznisu ili slično, najveću odgovornost po definiciji nosi prvi čovjek".

Dodao da je da će partija, saglasno Statutu, organizovati vanredni kongres, na kojem će, osim izvještaja za analizu izbora, biti izabran i predsednik VMRO DPMNE.

Grupa članova VMRO DPMNE, koji sebe naziva Inicijativa za reformu, već mjesecima poziva na unutrašnju demokratizaciju u partiji i traži ostavku Gruevskog, a posljednjih dana na protestima zbog privođenja poslanika njegove partije, Gruevski je uspio da okupi samo stotinak pristalica.

Protiv Gruevskog i njegovih bliskih saradnika vodi se više istraga i sudskih procesa zbog sumnje da su dok su bili na vlasti od 2006. do polovine ove godine, namještali izbore i krali novac iz državnog budžeta.

Gruevski je na čelu VMRO DPMNE 2002. godine zamijenio osnivača i prvog predsjednika stranke Ljupča Georgijevskog koji se povukao nakon perioda unutarpartijskh previranja koji su uslijedili poslije neuspjeha stranke na parlamentarnim izborima. Bio je premijer Makedonije od avgusta 2006. do početka 2016. godine.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније