Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Objavio: F.R. [ Beta ]

01. 12. 2017. 23:29   >>  22:56

ZIMBABVE

Mugabeovi ljudi i vojnici u novoj vladi

Novi predsjednik Zimbabvea Emerson Mnangagva imenovao je članove svoje nove vlade, među kojima su vjerni sljedbenici vladajuće stranke i ličnosti vezane za vojsku. čija je intervencija pomogla da se svrgne bivši šef države Robert Mugabe.

Nijedan opozicion političar nije uključen u vladu, čije sastavljanje je viđeno kao prvi test za Mnangagvu, dugogodišnjeg Mugabeovog saveznika, i da li će odstupiti od politike bivšeg lidera.

Dva visoka oficira biće na čelu ključnih ministarstava, navodi se u saopštenju izdatom kasno sinoć.

Za ministra spoljnih poslova novi predsjednik imenovao je Sibusisa Moja, generala koji je preko televizije objavio vojnu intervenciju u noći od 14. na 15. novembar koja je dovela do ostavke bivšeg dugogodišnjeg šefa države Roberta Mugabea, 21. novembra.

Maršal Prens Širi, dugogodišnji šef vazdušnih snaga dobio je resor poljoprivrede.

Novi šef države zadržao je u sastavu vlade više Mugabeovih ministara, medju kojima i Patrika Šinamasu. On je ponovo dobio mjesto ministra finansija koje je izgubio u oktobru prilikom rekonstrukcije vlada kada mu je povjereno ministarstvo za sajber bezbjednost.

Bivši borci za borbu za nezavisnost koji su odigrali ključnu ulogu u demonstracijama tokom kojih uz podršku opozicije i civilnog društva mobilisali desetine hiljada ljudi, takodje su nagrađeni mestima u vladi. Tako je vođa udruženja veterana Kris Mutcvangva dobio resor informisanja.

Za neke Zimbabveance koji su se nadali da će novi kabinet biti inkluzivniji, sinoćnja objava novog sastava vlade je bila razočarenje poslije njihovog pozdravljanja vojne intervencije i podrške naporima vladajuće stranke za opoziv predsjednika Mugabea.

Emerson Mnangagva položio je zakletvu 24. novembra, tri dana poslije ostavke predsjednika Roberta Mugabea, koji je bio na vlasti od proglašenja nezavisnosti Zimbabvea 1980, najprje kao premijer, a potom kao predsjednik.

Devedesettrogodišnji Mugabe bio je primoran da se povuče poslije intervencije vojske koja je preuzela kontrolu sredinom novembra, pod pritiskom demonstranata na ulicama i njegove sopstvene partije Zanu-PF.

Vojska je intervenisala poslije smenjivanja Emersona Manggagve kao potpredjsednika. Smjenjivanje Mnanagve otvorilo je put prvoj dami Grejs Mugabe da nasljedi svog supruga kada dođe trenutak, što je bio neprihvatljiv scenario za vojsku.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније