Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta,I.Š. ]

29. 11. 2017. 09:51   >>  30. 11. 2017. 17:56 1

PRED 150000 LJUDI

Papa poslao poruku pomirenja u Mjanmaru

Papa Franjo je pozvao etničke manjine u Mjanmaru da se odupru iskušenjima osvete zbog bola koji su doživjeli i poslao je poruku pomirenja okupljenima na prvoj službi koju je održao u toj pretežno budističkoj zemlji.

Lokalni zvaničnici su saopštili da se više od 150.000 ljudi okupilo na javnoj službi u Jangonu i dodali da su se u masi mogle vidjeti i vjerske zastave iz Tajlanda, Vijetnama i Kambodže.

Posjeta pape Franja Mjanmaru ostala je u sjenci vojnih operacija protiv pripadnika muslimanske manjine Rohindža koja je izazvala osudu međunarodne zajednice.

On je juče pozvao na "poštovanje svih etničkih grupa", ali je izbjegao da upotrijebi riječ "Rohindža" i nijednom nije direktno govorio o egzodusu te muslimanske manjine i nasilju koje potresa zapad Mjanmara.

U govoru pred civilnim vlastima Mjanmara u Najpjidavu drugog dana posjete, prve nekog pape u toj azijskoj zemlji, Franjo je pozvao na "posvećenost pravdi" i "poštovanje ljudskih prava".

Papa je govorio poslije sastanka sa Aung San Su Ći, liderkom civilne vlade Mjanmara, što je vrhunac posjete zemlji pod međunarodnim pritiskom, optuženoj za "etničko čišćenje" Rohindža.

Crkva u Mjanmaru brani Su Ći, dobitnicu Nobelove nagrade za mir, koja se suočava s brojnim kritikama zbog nedostatka empatije prema Rohindžama. S druge strane, engleski grad Oksford, gdje je Su Ći živjela, oduzeo joj je ranije dodijeljenu nagradu slobode zbog "neaktivnosti" u slučaju progonjene manjine.

Papin govor je bio iščekivan jer je on u više navrata izražavao simpatije prema Rohindžama, "mučenim i ubijanim zbog njihovih tradicija i njihove vjere".

Međutim, lokalna katolička crkva ga je savjetovala da ne koristi riječ "Rohindže" da ne bi naljutio budističku većinu u Mjanmaru.

Od kraja avgusta, više od 620.000 Rohindža je izbjeglo u Bangladeš, bježeći od, kako tvrde, silovanja, ubistava i mučenja koje sprovode pripadnici mjanmarske vojske i budističkih milicija.

Ujedinjene nacije procjenjuju da se radi o "klasičnom slučaju etničkog čišćenja".

Prema zakonu iz 1982. godine Rohindžama je oduzeto državljanstvo u tadašnjoj Burmi i oni su tako postali najbrojniji apatridi u svijetu.

Taj narod je žrtva brojnih diskriminacija, uključujući prinudni rad, iznude, ograničavanje slobode kretanja, nepravedne propise o braku i konfiskaciju zemlje.

U Mjanmaru ima oko 660.000 rimokatolika, u zemlji u kojoj živi 51 milion stanovnika.

 




 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније