Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Objavio: P.R.

28. 11. 2017. 18:18 >> 17:55

KENIJA

Na inauguraciji troje mrtvih

Predsjednik Kenije, Uhurua Kenijata, položio je zakletvu za drugi mandat pred desetinama hiljada ljudi, koji su se okupili na najvećem stadionu u toj zemlji.

U sukobima policije i njegovih protivnika poginulo troje ljudi, prenosi B92.

Ceremonija inauguracije Kenijate, koji je 26. oktobra osvojio drugi mandat, održana je dok je policija istovremeno ispaljivala suzavac na više lokacija u Najrobiju pokušavajući da spriječi njegove protivnike da održe mirne proteste u znak sjećanja na desetine ubijenih tokom izbornog procesa.

Na snimcima agencije Asošiejted pres čuju se hici i vidi se kako masa bježi, a potom i bezbjednosne snage koje upadaju među nenaoružane demonstrante.

Dječak od sedam godina poginuo je kada ga je pogodio zalutali metak, dok se igrao u siromašnom dijelu Najrobija. Nije poznato da li je on među troje poginulih na protestu opozicije.

Lider opozicije Raila Odinga govorio je ispred spomenika poginulima tokom izbornog procesa u avgustu. On je potom morao da se skloni u auto nakon što je policija ispalila suzavac.

Kenijska policija se često nalazila na meti kritika zbog kršenja ljudskih prava i drugih zloupotreba.

Vrhovni sud je 1. septembra zbog neregularnosti u objavljivanju rezultata poništio predsjedničke izbore od 8. avgusta, na kojima je za šefa države bio ponovo izabran Kenijata. Izbori su poništeni poslije duge pravne borbe Odinge i raspisani su novi.

Odinga i njegove pristalice bojkotovali su nove izbore, navodeći da nijesu sprovedene izbore reforme.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније