Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Objavio: F.R.

28. 11. 2017. 19:13   >>  18:52 3

PENDEŠ PORUČILA

"BiH nema alternativu osim NATO-a"

Ministarka odbrane BiH Marina Pendeš izjavila je danas u Sarajevu da se nada da će u narednih mjesec, dva doći do aktiviranja Akcionog plana za članstvo (MAP) u NATO.

"Za BiH nema alaterantive osim članstva u porodici NATO zemalja", rekla je Pendeševa na konferenciji za novinare, održanoj povodom 1. decembra, Dana oružanih snaga i 12. godina postojanja Ministarstva odbrane BiH.

Ona je navela da su preduzeti maksimalni koraci na knjiženju perspektivne vojne imovine na državu BiH, što je jedan od uslova za aktiviranje MAP-a.

Prema njenim riječima, od 63 perspektivne lokacije na Ministarstvo odbrane uknjižene su 34 lokacije, od čega jedna i iz RS.

Ministarka odbrane smatra da su Oružane snage BiH jedan od najboljih delova društva u zemji, a da je reforma Oružanih snaga jedna od najbolje sprovedenih reformi.

Pendeševa očekuje povećanje budžeta za Ministarstvo odbrane zbog projekata koji se tiču nabavke helikoptera, modernizacije i nabavke motornih vozila, školovanja pilota i nabavke opreme koja će služiti pripadnicima Oružanih snaga prilikom odgovora na prirodne katastrofe i nesreće.

Načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH Anto Jeleč rekao je da je ostvaren napredak na svim planovima, ističući da je u ovoj godini 250 pripadnika Oružanih snaga BiH 53 dana gasilo požare, dok su helikopteri dejstvovali 243 časa.

On je naveo da je u BiH 2,2 odsto teritorije i dalje zagađeno minsko-eksplozivnim sredstvima i minama, usljed čega je ugroženo 15 posto stanovništva.

Jeleč je još kazao da je do sada više od 1.300 pripadnika Oružanih snaga učestvovalo u mirovnim misijama u svijetu.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније