Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

08. 07. 2013. 19:52 >> 19:52

POTRAGA ZA AZILOM

Snouden predao zahtjev ambasadi Nikaragve

Ambasador Nikaragve u Rusiji Luis Alberto Molina izjavio je danas da je njegova diplomatska misija predsjedniku Nikaragve Danijelu Ortegi poslala pismo odbjeglog američkog obavještajca Edvarda Snoudena u kojem on traži politički azil.

 

 

Primili smo pismo od Snoudena. Poslali smo ga u Nikaragvu, tako da će predsjednik razmotriti zahtjev - rekao je Molina, dodajući da za sada nije planiran nijedan sastanak predstavnika ambasade u Moskvi sa Snoudenom.

Snouden je u Rusiju došao 23. juna, nakon što je početkom tog mjeseca objelodanio tajni nalog suda kojim su specijalne službe SAD dobile pristup svim pozivima najvećeg američkog mobilnog operatera "Verajzon".

On je objavio i podatke o supertajnom programu svog bivšeg poslodavca, američke Nacionalne bezbjednosne agencije NSA "Prizma", koji omogućava praćenje elektronskih komunikacija na najvećim Internet sajtovima.

Vjeruje se da se Snouden, koji je razotkrio američki "tajni" program za nadzor, što je izazvalo i zategnutost između SAD i njenih saveznika, još uvijek nalazi u tranzitnom odjeljenju moskovskog aerodroma Šeremetjevo, odakle je dosad podnio zahtjeve za azil u više od 20 zemalja, uključujući Venecuelu i Ekvador.

Mnoge od tih zemalja su već odbile da mu daju azil.

Iako američki predsjednik Barak Obama javno ne pokazuje da naročito brine oko Snoudenovog kretanja, drama oko leta bolivijskog predsjednika Eva Moralesa - čiji je avion bio preusmjeren u Beč zbog sumnje da je Snouden u njemu - ukazuje na pritiske iza scene.

"Vikiliks" je u petak objavio da je Snouden tražio azil u još šest država, ali je istakao i da neće identifikovati te "nove zemlje", zbog mogućeg američkog miješanja.

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније