Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Objavio: P.R. [ Beta ]

26. 11. 2017. 11:58   >>  11:27 1

EGIPAT

Ponestaje opcija za borbu protiv ekstremista

Egipat je na najsmrtonosniji napad islamista u svojoj novijoj istoriji odgovorio kao i na ranije napade, proglašenjem trodnevne žalosti, porukama u medijima da su stvari pod kontrolom i obećanjem predsjednika da će se osvetiti pogibija 305 ljudi tokom molitve u džamiji na Sinajskom poluostrvu.

Isti odgovor na najnovije krvoproliće, kao i ona ranija, navodi da se postavi pitanje da li su Egiptu preostale ikakve opcije u borbi protiv islamskih ekstremista.

Vojska je angažovala tenkove, borbena vozila, avione, brodove i helikoptere uz desetine hiljada pripadnika bezbjednosnih snaga tokom tri godine sukoba s ekstremistima, uključujući i granu Islamske države na sjeveru Sinaja. To područje je pod vanrednim stanjem već nekoliko godina, a cijela zemlja od aprila.

Bezbjednosne snage su silom evakuisale područja uz granicu s pojasom Gaze, kojim vlada ekstremistički Hamas, sravnivši sa zemljom kuće stanovnika. Tuneli prokopani ispod granice za krijumčarenje oružja i boraca su dignuti u vazduh. Te mjere su dale malo opipljivh rezultata.

Razmještaj vojnika i oružja na Sinaju spriječio je ekstremiste da drže teritorije, ali im nije onemogućio da nastave da ubijaju, terorišu stanovništvo i izvode smrtonosne napade na vojne i policijske punktove i konvoje.

U obraćanju preko televizije predsjednik Egipta Abdel Fatah el Sisi obećao je da će odgovoriti brutalnom silom na napad koji se dogodio u petak.

"Oružane snage i policija će se silom osvetiti naše sinove koji su postali mučenici i obnoviti bezbjednost i stabilnost za kratko vrijeme", rekao je on.

Malo je, međutim, javne diskusije o tome kako bi valjalo voditi rat na sjeveru Sinaja i to područje je zatvoreno za novinare, tako da je teško procijeniti šta se dešava. Provladini mediji uglavnom se fokusiraju na bodrenje vojske i policije, kao i komemoracije mučenicima uz pozive javnosti da podržavaju predsjednika.

Jedino je prošlog mjeseca objavljeno da je El-Sisi smijenio komandanta vojnih snaga i najviše policijske generale nakon što napad na ekstremiste u Zapadnoj pustinji nije uspio. Taj neuspjeh je, takođe, objelodanio problem koji predstavlja duga egipatska granica s Libijom u kojoj haos ne prestaje.

Kritičari poteza egipatskih vlasti pozivaju da se donese kontraterostička strategija na Sinaju umjesto da se sve oslanja na konvencionalno razmještanje jakih snaga. Sisi je nedavno rekao da bezbjednosne snage ometa prisustvo civila na Sinaju i da to zahtjeva ekstremne mjere opreza koje idu na ruku pobunjenicima. Kritičari na to odgovaraju da vojska i tako djeluje čvrstom rukom i produbljuje nepovjerenje lokalnih plemena.

Uz to se i ekstremisti brutalno odnose prema stanovnicima ne bi li ih odvratili od saradnje s bezbjednosnim snagama. Oni ih kidnapuju i odsjecaju im glave, a tijela bez glava bacaju na ulice El Ariša i Rafe i drugih gradova na Sinaju da ih svi vide. Zato se, između ostalog, sugeriše da vojska naoruža pripadnike lokalnih sinajskih plemena, neprijatelja ekstremista.

Vojska se, s druge strane, plaši da bi se naoružani civili mogli okrenuti protiv nje. Plemenske vodje kažu da su mnogi od do sada ubijenih već saradjivali s vojskom i da su bili meta kako bi se zaplašili.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније