Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Beta [ Objavila R.B. ]

25. 11. 2017. 21:07   >>  20:35 3

EGIPAT

Preživjeli: Pucali su u glave onima koji se miču

Preživjeli napada islamista ispričali su da su napadači stigli u pet teretnih vozila, zauzeli pozicije na vratima i prozorima bogomolje, baš kada se imam pripremao za propovjed petkom sa propovjedaonice, otvorili vatru i aktivirali granate dok je oko 500 vjernika bilo u bogomolji.

U jučerašnjem napadu, najkrvavijem u modernoj istoriji Egipta, je ubijeno 305 ljudi, uključujući 27 djece, a 128 osoba je ranjeno. 

Dok je trajala pucnjava i odjekivale eksplozije, vjernici su vrištali i plakali od bola. Mnogi su u panici požurili ka vratima koje vode do prostorije za pranje nogu, dok su drugi očajnički pokušavali da pobjegnu kroz prozore.

Preživjeli su govorili o djeci koja su vrištala, kada su vidjela  roditelje i stariju braću pokošene mecima. Neki su se čudili kako su izbjegli sigurnu smrt. Pojedine porodice su izgubile sve ili većinu muških članova u masakru.

Napadači su metodički provjeravali žrtve ne bi li našli preživjele nakon prve runde pucnjave. Oni koji su se još micali ili disali, gađani su metkom u glavu ili grudi, rekli su očevici. Kada su stigla vozila hitne pomoći pucali su i na njih da se vrate odakle su došli.

Taj napad označen je kao najsmrtononiji napad islamista u modernoj istoriji Egipta. Dogodio se u vrijeme dok traje višegodišnja borba protiv pobunjenika koje predvodi lokalna grana  terorističke organizacije Islamska država.

Egipatski glavni tužilac Nabil Sadek rekao je danas  da su napadači, kojih je bilo između 25 i 30, imali brade i dugu kosu, da su bili obučeni u kamuflažne pantalone u vojničkom stilu i crne majice i da je jedan od njih nosio crni barjak s porukom muslimanske vjere: “Nema drugog boga osim Alaha i Muhamed je njegov prorok”. Ta poruka odgovora onoj koju nosi Islamska država koja još nije preuzela odgovornost za napad. 

Napadači su zapalili sedam vozila vjernika parkiranih ispred džamija, navedeno je u saopštenju. Saopštenje tužioca je najdetaljniji opis napada koje su vlasti dale i uglavnom se slaže s onim što su očevici rekli Asošiejted presu u gradu Ismailiji, gdje su neki od ranjenih hospitalizovani.

"Znali smo da su džamiju napali ( ekstremisti)”, rekao je očevidac Ebid Salem Mansur (38) radnik u obližnjoj fabrici soli, koji se  nastanio u selu Bir al – Abedu, pored koga je džamija, prije tri godine da pobjegne od krvoprolićca i sukoba u drugim djelovima sjevernog Sinaja, dodavši da su: "Svi legli na pod i pognuli glave. Ko podigne glavu, pogode ga. Pucanje je bilo nasumično i histerično na početku, a poslije je postalo promišljenije. Za koga god nijesu bili sigurni da je mrtav ili još uvijek diše, je ubijen".

Napadači su uzvikivali "Alahu Akbar" dok su pucali na vjernike, a djeca su vrištala usred pucnjave i mnogi vjernici su izgovarali svoje posljednje molitve, ispričao je očevidac.

U džamiji, meti jučerašnjeg napada, okupljaju se sufisti, članovi mističnog pokreta islama. Njih islamski ekstremisti smatraju jereticima.

Predsjednik Egipta Abdel Fatah el - Sisi  se zarekao  da napad neće proći nekažnjen i da će njegova zemlja istrajati u svom ratu protiv terorizma. Nije, međutim, naveo koje će mjere biti preduzete, ali je naredio da se podigne mauzolej u znak sjećanja na žrtve napada i otkazao je posjetu Omanu, planiranu za sljedeću nedjelju.

Vojska i bezbjednosne snage već vode kampanju protiv ekstremista u gradovima, selima i planinama sjevernog Sinaja.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније