Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

08. 07. 2013. 16:00 >> 16:03

POBJEDA PROTESTANATA?

Gezi park otvoren za posjetioce

Guverner Istanbula Husein Avni Mutlu i gradonačelnik ove turske metropole Kadir Topbas obišli su završne radove u parku Gezi i tom prilikom saopćili da je ovaj istanbulski park ponovo otvoren za sve posjetioce.

Guverner Mutlu je izrazio zadovoljstvo tokom radova na uređenju parka i pozvao sve građane Istanbula sa dođu i uživaju u izvanredno uređenom prostoru, prenijela je agencija Anadolija.

Park Gezi, koji se nalazi na Trgu Taksim, policija je zatvorila 15. juna, kada su snage bezbjednosti iz njega protjerale nekoliko hiljada demonstranata koji su, prvo, protestovali zbog planova da se drveće u parku posiječe radi izgradnje objekata.

Nezadovoljstvo aktivista koji se zalažu za očuvanje životne sredine ubrzo se, međutim, pretvorilo u masovne demonstracije protiv premijera Redžepa Tajipa Erdogana u nekoliko turskih gradova, a prema podacima turske ljekarske komore, četvoro ljudi je poginulo, a oko 7.500 njih je povrijeđeno u gušenju višednevnih protesta.

Istakavši da će park biti otvoren 24 sata na dan, Mutlu je kazao da Istanbulu treba još ovakvih parkova. Dodao je i to da se parkovi prave za narod i da je i ovaj park uređen kako bi ga koristilo 14 miliona građana Istanbula.

„Gezi park je poput dženetskog kutka u Istanbulu i neće ostaviti ravnodušnim ni jednog posjetioca“, rekao je Mutlu.

Gradonačelnik Istanbula Topbas je naglasio da su građani Istanbula jedini vlasnici parka i pozvao svu djecu, odrasle i stare da dođu i uživaju u njihovom parku.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније