Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta,I.Š. ]

23. 11. 2017. 22:50 >> 22:18

O SIRIJI U RUSIJI

Putin pridobio Erdogana i Rohanija

Ruski predsjednik Vladimir Putin dobio je podršku svojih kolega iz Turske i Irana za ideju da se u Rusiji održi sastanak o rješenju sirijskog sukoba na kome bi se okupili predstavnici vlasti i opozicije.

Putin je na mini samitu u Sočiju juče okupio predsjednike Turske i Irana Redžepa Tajipa Erdogana i Hasana Rohanija s namjerom da podstakne sirijski mirovni proces.

Trojica predsjednika su juče poslije sastanka rekli da podržavaju održavanje "Kongresa", što je ruska inicijativa pokrenuta krajem oktobra ali koja je se od tada nije pomjerila.Istovremeno glavne frakcije sirijske opozicije, koje su juče u Rijadu počele pregovore na poziv Saudijske Arabije, nijesu reagovale na tu inicijativu.

Izaslanik UN za Siriju Stafan de Mistura, koji je prisustvovao sastancima sirijske opozicije i ocijenio ih kao izuzetno važne, danas treba da doputuje u Rusiju.

Cilj sastanaka opozicije u Rijadu jeste da se formira jedinstvena delegacija koja će predstavljati sirijsku opoziciju na pregovorima koji treba da počnu 28. novembra u Ženevi pod pokroviteljstvom UN. Ruski predsjednik smatra da bi sastanak s političkim snagama u Rusiji predstavljao podsticaj za mirovni proces u Ženevi.

Putin je juče poslije samita sa Erdoganom i Rohanijem rekao da se otvara "nova etapa za rješenje krize" u Siriji, ali je ocijenio da je jasno da taj proces neće biti jednostavan i da će zahtijevati kompromise i ustupke svih učesnika, uključujući i sirijsku vladu.

U pripremi za sastanak u Sočiju Putin je imao brojne diplomatske kontakte, u ponedjeljak je primio sirijskog predsjednika Bašara Al Asada, kome je to bilo prvo putovanje u inostranstvo od 2015. godine, a u utorak je imao niz telefonskih razgovora sa svjetskim zvaničnicima, uključujući i s predsjednikom SAD Donaldom Trampom.

Ideju sirijskog Kongresa u Rusiji kritikovao je i Zapad smatrajući da svi politički pregovori treba da se održavaju u okviru ženevskog procesa, koji UN vode od 2014. i koji treba da se nastavi 28. novembra.

Rusija i Iran, saveznici vlasti u Damasku, i Turska, koja podržava sirijske pobunjenike, bili su pokrovitelji paralelnog procesa u Astani, glavnom gradu Kazahstana, tokom koga su dogovorene "zone deeskalacije" na sirijskoj teritoriji.

Zahvaljujući tim zonama smanjena je tenzija na terenu i okupljeni su za jednim stolom predstavnici vlasti i opozicije da razgovaraju o vojnim pitanjima u trenutku kada su pregovori u Ženevi bili na mrtvoj tački.

Međutim, postoje brojne nedoumice oko ideje održavanja sirijskog Kongresa. Još nije određen datum i Erdogan je tvrd oko toga da kurdske milicije koje kontrolišu dio sjevera Sirije ne mogu da učestvuju u rješavanju krize.

S druge strane, opozicija je pod pritiskom da učini ustupke, posebno oko brzog odlaska predsjednika Bašara al Asada.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније