Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

22. 11. 2017. 23:10   >>  22:39 1

REZOLUCIJE SMETNJA

Izrael odbija da primi nagradu Uneska

Agencija UN za obrazovanje, nauku i kulturu (Unesko) izabrala je da za dostignuća u oblasti prirodnih nauka nagradi izraelski Institut Volkani, ali je Vlada Izraela odlučila da odbije nagradu zbog "antiizraelskih rezolucija" koje je agencija usvajala.

Odluku da se nagrada odbije donijeli su ministar obrazovanja Naftali Benet i ministar poljoprivrede Uri Ariel u dogovoru s kabinetom premijera Benjamina Netanjahua u sklopu koraka koje Izrael preduzima protiv Uneska.

Agencija je u avgustu saopštila da će nagraditi Volkani centar koji je istraživačka ruka Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, za doprinos istraživanju u oblasti prirodnih nauka.

"Institut je uspešno razvio inovacije i najnovije metodologije u poljoprivrednom istraživanju s praktičnim primenama, kao i kapacitet izgradnje programa za promovisanje obezbjeđenja hrane u sušnim, polusušnim i pustinjskim predjelima, doprinoseći ljudskoj dobrobiti", navela je tadašnja generalna direktorka Uneska Irina Bokova u obrazloženju odluke.

Međutim, Izrael je odlučio da ne prisustvuje dodjeli nagrada Uneska za prirodne nauke, koja će biti održana za dvije nedelje u Ekvatorijalnoj Gvineji.

"Nema sumnje da Institut Volkani i njegovi istraživači zaslužuju nagrade i priznanja, ali ne od organizacije koja je ranije podržavala političke rezolucije protiv Izraela", rekao je neimenovani izraelski zvaničnik, objasnivši da nagrada ne može da služi kao smokvin list da se legitimizuju političke rezolucije te organizacije koje nanose štetu državi Izrael.

Takođe je rekao da nije namjera Izraela da porekne nagradu i međunarodno priznanje instituta koji to zaslužuje, ali nagradu neće primiti samo da bi legitimizovao Unesko.

Predsjednik SAD Donald Tramp je nedavno odlučio da se njegova zemlja povuče iz Uneska zbog neobjektivnosti prema Izraelu, a Izrael razmatra svoje članstvo u agenciji.

Premijer Netanjahu je dao instrukcije Ministarstvu spoljnih poslova da se pripremi povlačenje. Izraelski mediji navode da to znači da se takav potez ne planira u narednoj godini.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније