Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Objavio: F.R. [ Beta ]

21. 11. 2017. 11:39   >>  11:07

MEDIJI JAVLJAJU

Saudijski ministar porekao veze s Izraelom

Ministar vanjskih poslova Saudijske Arabije Adel al-Džubeir porekao je bilo kakvu vezu te kraljevine i Izraela, prenose danas izraelski mediji.

"Nema odnosa između Saudijske Arabije i Izraela", rekao je Džubeir za egipatsku CBC televiziju.

Već dugo se šire glasine o tajnim odnosima izmedju Jerusalima i Rijada, prvenstveno u oblasti regionalne bezbjednosti.

Prošle nedjelje je načelnik izraelskog Generalštaba Gadi Ajzenkot dao intervju saudijskom novinskom sajtu što je još više podstaklo razgovore o bliskim vezama.

Saudijski ministar je podsjetio da Arapska mirovna inicijativa iz 2002. ostaje put za normalizaciju odnosa između Izraela i arapskih država. 

Na osnovu te inicijative, potekle iz Saudijske Arabije, predlaže se normalizacija odnosa svih arapskih zemalja s Izraelom u zamjenu za povlačenje sa okupiranih teritorija.

Takođe se traži rješenje sudbine palestinskih izbejglica i osnivanje palestinske države.

"Arapska pozicija je jasna - dvije države sa palestinskom, čiji je glavni grad istočni Jerusalim. Što se tiče drugih pitanja ona mogu da se riješe između Izraelaca i Palestinaca. Pozicija arapskih država je uvijek bila podrška palestinskoj braći, to ostaje arapska pozicija", rekao je saudijski ministar.

Izraelski ministar zadužen za energiju i infrastrukturu Juval Stajnic izjavio je u nedjelju da Izrael ima tajne veze s mnogim arapskim i muslimanskim državama, ali da ne može da ih imenuje jer tako zahtijevaju druge strane.

"Imamo neke veze od kojih su neke tajne s mnogim arapskim i muslimanskim državama", rekao je Stajnic za izraelski vojni radio u nedjelju, dodavši da su obično oni koji žele da te veze budu diskretne na drugoj strani i tako odgovorio na pitanje o vezama s Rijadom.

Prethodno je izraelski premijer Benjamin Netanjahu više puta davao nagovještaje o izraelsko-arapskim odnosima, dok je libanski proiranski Hezbolah optuživao Saudijsku Arabiju da gura Izrael da napadne tu šiitsku organizaciju

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније