Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Objavio: F.R. [ Beta ]

20. 11. 2017. 10:36 >> 11:03

ODBIO POMILOVANJE UBICE

Istraga zbog prijetnji predsjedniku Izraela

Izraelska policija je jutros pokrenula istragu jer su se na društvenim mrežama pojavile uvrede i prijetnje šefu države Ruvenu Rivlinu zbog toga što je odlučio da ne pomiluje bivšeg vojnika Elora Azariju, zatvorenog jer je ubio ranjenog palestinskog napadača.

Rivlinova odluka da odbije zahtjev za pomilovanje, izazvala je stotine komentara na njegovom zvaničnom Fejsbuk nalogu, uključujući neke u kojima se huška protiv njega.

Postavljena je, između ostalog, fotografija Rivlina s kefijom, arapskom maramom na glavi, a ima i slika predsjednika s palestinskom zastavom uz potpis: "Ti nijesi moj predsjednik".

Neki su mu poželjeli smrt, označivši ga "đubretom" , "bolesnikom", "prokletim nacistom", "predsjednikom ljevičara i Arapa" uz poruke: "Idi u pakao" i želju da "jede kunafu i baklavu u kući teroriste".

Palestinca Abeda al Fataha al-Šarifa vojnik Azarija je ubio u Hebronu na Zapadnoj obali u martu prošle godine, dok je ležao na zemlji ranjen pošto je nožem napao drugog vojnika.

Neki su izrazili ogorčenje što je Rivlin, poznat po desničarskim stavovima, odbio zahtjev za pomilovanje.

Mnogi su tražili njegovu ostavku, a drugi izrazili razočaranje jer su vjerovali da će, kako su napisali, on izbrisati greške svog prethodnika Šimona Peresa, laburiste, dobitnika Nobelove nagrade za mir za mirovni sporazum sa (Palestinskom oslobodilačkom organizacijom) PLO iz 1993, za koga su rekli da "nije iz njihovog plemena".

Neki su poručili da ne žele predsjednika nalik na palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa.

Azarija je zbog ubistva iz nehata osuđen na 18 mjeseci zatvora, a kaznu je počeo da izdržava u avgustu. Načelnik Generalštaba Gadi Ajzenkot je ubrzo prihvatio da zahtjev da se kazna smanji za četiri mjeseca.

Rivlin je, međutim, odbio molbu za pomilovanje, ocijenivši da bi to imalo negativne posljedice i po vojsku i po državu.

"Vrijednosti Izraelskih odbrambenih snaga (IDF), uključujući 'čistoću oružja', ključna su osnova snage IDF koja je uvek snažno stojala za nas u pravednoj borbi za naše pravo na bezbjedan nacionalni dom u izgradnji jakog društva", piše u pismu u kojem je ocjena da bi dodatno smanjenje kazne bilo štetno.

Porodica je ljuta što je za tu odluku saznala iz medija.

Iako bivši vojnik nije pomilovan, on može biti ranije pušten na slobodu na osnovu odluke dva vojna odbora.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније