Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta,I.Š. ]

20. 11. 2017. 08:58 >> 08:26

NEUSPJEH PREGOVORA

Merkel: Dolaze teški dani za formiranje vlade

Njemačka kancelarka Angela Merkel izrazila je žaljenje zbog neuspjeha pregovora o formiranju nove vlade u Njemačkoj.

 

 

 

Po završetku 12-časovnog sastanka, Merkel je novinarima u Berlinu rekla prošle noći da joj je žao zbog toga što njena Hrišćansko-demokratska unija (CDU), sestrinska Hrišćansko-socijalna unija (CSU), liberali (FDP) i Zeleni nijesu našli zajedničko rješenje.

Ona je rekla da će "učiniti sve što je u njenoj moći da bi se obezbijedilo sigurno upravljanje u teškim sedmicama koje dolaze”.

Predsjednik CSU Horst Zehofer izjavio je da su neuspjeh razgovora i odsustvo prave vlade "teret" za zemlju.Merkel je rekla da će danas razgovarati s njemačkim predsjednikom Frank-Valterom Štajnmajerom i da će se "poslije vidjeti kako će se stvari razvijati".

Prema Ustavu, predsjednik Njemačke, socijaldemokrata Štajnmajer, treba poslanicima da predloži kandidata za kancelarsko mjesto.

Štajnmajer ima sedam dana da odluči hoće li predložiti Merkelovu, koja bi vodila manjinsku vladu, ili raspustiti Bundestag i raspisati nove izbore.

Merkel i njena konzervativna stranka pobijedili su na opštim izborima, ali sa razočaravajućim rezultatom i bez većine potrebne za reizbor.

Dogovora četiri partije bio je jedini koji bi omogućio većinsku vladu, pošto su socijaldemokrate (SPD) odbacile mogućnost nove velike koalicije pod plaštom kancelarke.

U teoriji, Merkel može da pokuša da ubijedi SPD da ponovo razmotri ovu odluku iako je SPD juče ponovila da ne želi takav savez.Kancelarka može i da rizikuje sa manjinskom vladom, ali je do sada isključivala ovu opciju, insistirajući na tome da želi "stabilnu" vladu.

Ostaje mogućnost sazivanja novih izbora početkom 2018. godine. Ali predsjednik, na kome je konačna odluka, juče je upozorio na posljedice takvog ishoda.

Prema anketama, ekstremna desnica bi imala koristi u takvoj situaciji budući da je u septembru zabilježila izborni rezutat koji joj je omogućio istorijski ulazak u Bundestag sa skoro 13 odsto glasova.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније