Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Beta [ Objavila R.B. ]

13. 11. 2017. 23:27   >>  22:56

NUKLEARNI SPORAZUM

IAEA: Iran poštuje obaveze

Iran poštuje obavze iz nuklearnog sporazuma potpisanog sa velikim silama 2015. godine, saopštila je Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) u svom tromjesečnom izvještaju objavljenom danas.

Ovo je navedeno tačno mjesec dana od kada je američki predsjednik Donald Tramp odbio da potvrdi da Iran poštuje svoje obaveze prema tom sporazumu i predao američkom Kongresu da razmatra to pitanje.

Ta agencija UN potvrđuje u svom izvještaju da Teheran nije obogaćivao uranijum do nedozvoljenih nivoa niti stvarao nelegalna skladišta slabo obogaćenog uranijuma ili teške vode.

Tramp oktobra nije htio da potvrdi da Iran poštuje taj sporazum, smatrajući da se njim samo na kratko  onemugućuje Iranu da dođe do atomskog oružja. 

Američki Kongres treba da narednih nedjelja ocijeni da li je potrebno da se ponovo uvedu sankcije ukinute kada je Teheran potpisao sporazum sa svjetskim silama i prema kojem je Teheran prihvatio da ograniči svoj nuklearni program. Kada bi američki Kongres to uradio to bi značilo de fakto kraj sporazuma, što su druge strane potpisnice osudile.

Sporazum su potpisali Iran sa šest svjetskih sila (SAD, Rusija, Kina, Velika Britanija, Francuska, Njemačka).

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније