Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta,I.Š. ]

13. 11. 2017. 11:03 >> 10:32

PRVI SUSRET

Tramp i Duterte ni riječi o ljudskim pravima

Predsjednik SAD Donald Tramp kratko je danas izjavio da ima dobre odnose sa filipinskim predsjednikom Rodrigom Duterteom, kontroverznim liderom koji je pokrenuo krvavi obračun sa trgovcima drogom.

 

 

 

U Manili su dvojica predsjednika imali svoj prvi susret tokom kojeg su, kako navode agencije, izgledali "vrlo opušteno".

Tramp (71) i Duterte (72) su ipak bili uzdržani u obraćanju medijima, ignorišući pitanja koja su bila vezana za ljudska prava.

"Imamo vrlo dobre odnose", rekao je Tramp a zatim pohvalio organizaciju samita Saveza zemalja jugoistočne Azije (ASEAN) i iznio svoje utiske o vremenskim prilikama na Filipinima.

"Na Filipinima uvijek ispadne lijepo vrijeme…", rekao je američki predsjednik.

Na pitanje novinara o ljudskim pravima Tramp nije ništa odgovorio, dok je Duterte kratko rekao da nije došao na konferenciju za novinare, već bilateralni susret, poslije čega su mediji zamoljeni da odu.

Tramp je ocijenio da je Duterte pokazao "nevjerovatnu gostoprimljivost" prema učesnicima samita ASEAN-a u Manili, priredivši i svečanu večeru tokom koje je filipinski predsjednik, kako su prenijeli neki mediji, američkom kolegi otpjevao pjesmu.

Portparol Dutertea je ubrzo poslije susreta dvojice predsjednika rekao da tokom 40-minutnog razgovora nije ni bilo riječi o ljudskim pravima.

"Predsjednik Tramp je podvukao da je prijatelj administracije Duterte za razliku od svog prethodnika", predsjednika Baraka Obame, naveo je portparol.

Između SAD i Filipina izbio je diplomatski incident kada je filipinski predsjednik nazvao američkog predsjednika Baraka Obamu "kučkinim sinom". Duterte je tadašnjeg američkog predsjednika upozorio da ga ne pita ništa o vansudskim ubistvima ili će, kako je rekao, tog "kučkinog sina" prokleti kada se sa njim bude sastao.

Duterte je na udaru kritika zbog kršenja ljudskih prava pošto vodi brutalnu borbu protiv narko dilera i narkomana. Na Filipinima je od dolaska Dutertea na vlast 30. juna u ratu protiv droga mimo sudova ubijeno više od 2.000 narko dilera i narkomana.

Tramp učestvuje na Samit ASEAN-a koji počinje danas. Po povratku u Vašington će u srijedu, kako je najavio, dati izjavu o onome što je urađeno tokom azijske turneje.

Tramp je stigao u Manilu nakon posjete Vijetnamu. On je prethodno u okviru turneje po Aziji posjetio Japan, Južnu Koreju i Kinu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније