Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta,I.Š. ]

12. 11. 2017. 14:00 >> 13:29

GLAVNI PREGOVARAČ

Moguće je da ne dođe do dogovora o Bregzitu

Glavni pregovarač Evropske unije (EU) za Bregzit Mišel Barnije izjavio je danas da se EU "priprema za mogućnost" da se ne postigne dogovor s Londonom iako to nije scenario čemu se teži.

 

  

 

"To nije moja opcija.... ali je jedna od mogućnosti. Treba da budemo svi spremni, države i preduzeća", rekao je Barnije u intervjuu za francuski nedjeljnik Žurnal di dimanš (Journal du Dimanche).

Barnije je upozorio da ukoliko se ne postigne sporazum do 29. marta 2019. godine, datuma koji predviđen za izlazak iz članstva, Velika Britanija će "upasti u zajednički režim Svjetske trgovinske organizacije i imaće odnose s EU kao što su sadašnji odnosi Unije i Kine".

EU je u petak poslije posljednje runde pregovora dala dvije nedjelje Velikoj Britaniji da potvrdi svoju posvećenost uslovima za izlazak iz članstva kako bi u decembru bili pokrenuti pregovori o trgovinskim odnosima.

Velika Britanija bi trebalo da napusti EU krajem marta 2019, dvije godine pošto je britanska premijerka Tereza Mej 29. marta ove godine zvanično pokrenula proceduru o istupanju.

Prva etapa pregovora se odnosi na postizanje dogovora o tri pitanja - sudbini evropskih državljana u Velikoj Britanijii poslije Bregzita i Britanaca u EU, o granici sa Irskom i finansijama, odnosno iznosu finansijskih obaveza Londona prema EU.

Druga faza pregovora se odnosi na buduće trgovinske veze Velike Britanije i EU, a konačan dogovor o tome se predviđa između decembra 2017. i proljeća 2018.

Sporazum bi potom trebalo da se finalizuje do oktobra 2018, i onda ostaje period od šest mjeseci, do marta 2019. kada bi trebalo da se završi ratifikacija sporazuma u zemljama-članicama i uslijedi zvaničan izlazak Velike Britanije iz EU.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније