Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Objavio: P.R. [ Beta ]

09. 11. 2017. 13:48 >> 13:16

SUD U MADRIDU

Smijenjeni zvaničnici daju iskaze

Smijenjena predsjednica katalonskog parlamenta Karme Forsadel i još pet članova parlamenta stigli su danas u Madrid da daju iskaze pred sudijom Vrhovnog suda u okviru istrage oko proglašenja nezavisnosti te oblasti od Španije.

Oni će biti saslušani danas oko navoda da su ignorisali naređenja Ustavnog suda i dozvolili da regionalni parlament izglasa proglas o nezavisnosti te oblasti.

Šest članova vladajućeg tijela regionalnog katalonskog parlamenta mogli bi da dobiju dugogodišnje kazne zatvora ukoliko budu optuženi i pronađeni krivim za pobunu, podsticanju na pobunu i pronevjeru.

Oko 100 pristalica, od kojih su neki doputovali noćas iz Katalonije, okupilo se ispred zgrade Vrhovnog suda u centru Madrida da pokažu podršku poslanicima. Oni su uzvikivali "Nijeste sami", dok su katalonski zvaničnci ulazili u sud.

Policija je držala na rastojanju nekolicinu demonstranata protiv nezavisnosti Katalonije. Oni su nosili španske zastave i uzvikivali su da je Katalonija Španija.

Istovremeno su iz Brisela smijenjeni katalonski zvaničnici koji se bore protiv izručenja Španiji objavili pismo u kojem pozivaju na podršku stranaka za nezavisnost na predstojećim regionalnim izborima.

Smijenjen katalonski vođa Karles Pudždemon i još četiri zvaničnika koji su u Briselu potpisali su pismo koje su objavili preko Tvitera.

Pudždemon je napisao da je vrijeme da se iz katalonskih institucija istjeraju oni koji žele da ih "kontrolišu kroz državni udar". On tako naziva mjere koje su španske centralne vlasti preduzele poslije katalonskog proglašenja nezavisnosti, kada su smijenili rukovodstvo i preuzeli kontrolu nad tim regionom i zakazali regionalne izbore za 21. decembar.

Centralne vlasti su preduzele korake ka preuzimanju kontrole Katalonije ubzo poslije proglašenja nezavisnosti 27. oktobra. To je prvi put u četiri decenije demokratske vlasti da je jedan od 17 španskih regiona privremeno izgubio autonomnu vlast.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније