Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Objavio: P.R. [ Beta ]

08. 11. 2017. 18:14   >>  17:43

STOLTENBERG POTVRDIO

NATO stvara dva nova komandna centra

NATO će proširiti operacije prvi put od kraja Hladnog rata, usljed manjka povjerenja prema Rusiji, a priprema i unapređenje načina komandovanja svojim trupama i njihovog razmještanja, uključujući stvaranje dva nova komandna centra.

Ministri odbrane članica NATO usvojiće na dvodnevnom sastanku, koji je počeo danas u Briselu, plan stvaranja dva nova komandna centra alijanse - jedan za zaštitu morskog koridora kojim se vojnici i oprema prevoze iz SAD preko Atlantika, a drugi za nadgledanje kretanja vojnika u Evropi.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg rekao je novinarima pred današnji sastanak u Briselu da je tom vojnom savezu "potrebna komandna struktura koja može da garantuje da prave snage budu na pravom mjestu s pravom opremom u pravo vrijeme".

Stoltenberg je rekao da će najavljeni potez ojačati mobilnost vojske, obezbijediti bolju zaštitu morskih koridora na Atlantiku i povećati svijest 29 članica NATO o bezbjednosnim prijetnjama u evroatlantskoj oblasti.

Pred kraj Hladnog rata, prije gotovo 30 godina, oko 22.000 ljudi radilo je u 33 komandna centra NATO, ali je njihov broj smanjen na manje od 7.000, a broj komandnih centara na sedam.

"Smanjili smo komandnu strukturu na kraju Hladnog rata jer su tenzije splasnule. Kada se svijet mijenja, i komandna struktura mora da se promijeni", rekao je Stoltenerg.

NATO je rasporedio oko 4.000 vojnika u tri baltičke zemlje - Estoniji, Letoniji i Litvaniji, i u Poljskoj, kako bi te svoje članice uvjerio da je alijansa spremna da brani njihove granice od susjedne Rusije. Ti vojnici su razmješteni kao odgovor na rusko pripajanje ukrajinskog poluostrva Krima početkom 2014. godine.

Stoltenberg nije danas otkrio gdje će biti novi regionalni komandni centri, dodajući da će to biti objavljeno u februaru, ali je izdvojio centralnu geografsku lokaciju Njemačke u Evropi, čime je nagovijestio da bi u toj zemlji mogao da bude jedan komandni centar. Poljska je takođe jedna od mogućnosti.

Portugalija, Španija i SAD su moguće lokacije za novi komandni centar za Atlantik.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније