Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ B92; Objavila: J.B.Č. ]

08. 11. 2017. 11:16   >>  10:46 1

USTAVNI SUD

Njemačka priznala "treći pol"

Federalni Ustavni sud Njemačke je donio odluku da opcija izjašnjavanja kao pripadnika "trećeg pola" mora da bude uključena u zvaničnim dokumentima.

U odluci suda navodi se da kreiranje novog pojma omogućava da se u izvodima iz knjige rođenih ta mogućnost nađe do kraja sljedeće godine.

Odluka je donijeta pošto je jedna osoba, kod koje je analizom utvrđeno da nije ni muškarac ni žena, pokrenula postupak za dobijanja statusa “međupola“.

Prva prijava je odbijena jer po njemačkom zakonu dijete mora da bude upisano kao muško ili žensko ili da to polje ostane nepopunjeno.

Sud u Karlsrueu je naveo da su aktuelne regulative suprotne njemačkom Ustavu, koji zabranjuje diskriminaciju.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније