Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ B92; Objavila: J.B.Č. ]

08. 11. 2017. 12:25 >> 11:55
9

VEĆ DEVET GODINA

Građani Islanda ne žele u EU

Većina građana Islanda ne želi da njihova zemlja uđe u Evropsku uniju, pokazalo je novo istraživanje javnog mnjenja, prenosi euractiv.rs.

Od jula 2009., odnosno gotovo devet godina, ispitanici na Islandu u svakom istraživanju su u većini protiv članstva u EU.

Prema istraživanju agencije Galup urađenom za islandsku organizaciju Ja Island koja podržava članstvo u EU, 59,8% Islanđana ne želi da budu dio EU.

Većina građana Islanda protiv je "novih" pristupnih pregovora sa EU, kao i protiv prelaska sa nacionalne valute krune na euro.

Nove pregovore sa EU odbacuje 55,5% ispitanika na Islandu.

Kada je riječ o euru, na koji Island ne bi mogao da pređe ako nije članica EU, protiv evropske valute je 52,3%, pokazalo je istraživanje čije je rezultate prenio portal mbl.is.

Inače, na Islandu se vodi debata o prelasku na euro bez ulaska u EU, iako Brisel godinama ponavlja da prelazak na euro nije moguć bez članstva.

U julu 2009. tadašnja islandska vlada je poslije ekonomske krize koja je pogodila zemlju 2008. podnijela kandidaturu za članstvo u EU.

Pregovori su međutim prekinuti poslije izbora 2013., nakon što je Island otvorio 27 poglavlja. Na tim izborima na vlast je došla koalicija centra i desnice koja je 2015., dvije godine poslije izbora, kao što je i obećala, obavijestila Brisel da Island više nije kandidat za članstvo u EU.

U odnosima sa EU za Island je najspornije pitanje ribolova jer ta zemlja ima veliku proizvodnju ali i malu tražnju i ne odgovara joj briselski sistem kvota za izlov.

Island je članica šengenskog prostora i Evropskog ekonomskog prostora (EEA).

Пратите нас на

Коментари9

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније