Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Objavio: P.R. [ Beta ]

07. 11. 2017. 13:04 >> 12:33
2

100 GODINA REVOLUCIJE

Moskva: Rekonstruisana parada iz 1941.

Rekonstrukcija čuvene vojne parade održane u Moskvi 7. novembra 1941. izvedena je danas, na stogodišnjicu Oktobarske revolucije, na Crvenom trgu.

To predstavlja podsjećanje na herojske momente ruske istorije, na hrabrost i postojanost branilaca Moskve koji su pravo sa parade otišli na front, piše TASS.

"Dragi Moskovljani, čestitam vam 76. godišnjicu legendarne parade - prije 76 godina po kaldrmi Crvenog trga išla je nesalomiva i legendarna Crvena armija, vojnici su išli na front da odbace neprijatelja, a danas se zahvalna Moskva sjeća svakog heroja. Danas u vašu čast Crvenim trgom prolaze unuci i praunuci, i zahvaljujem se u ime Moskovljana. Dragi veterani, želim vam snagu i zdravlje", rekao je gradonačelnik Sergej Sobjanjin.

On je naveo da je jedna ulica u Moskvi nedavno nazvana po generalu Pavlu Artjomovu, komandantu parade iz 1941.

U novembru 1941. njemačka vojska je brzo napredovala ka Moskvi, a linija sovjetske odbrane je na nekim mjestima bila i na samo 30 kilometara od grada.

U rano jutro 7. novembra na Crvenom trgu je počela parada u čast godišnjice Oktobarske revolucije. Na njoj je učestvovalo više od 28 hiljada vojnika koji su direktno sa parade odmarširali u borbu.

Po uticaju na događaje, istoričari tu paradu porede sa važnom vojnom operacijom jer je imala veliki uticaj na podizanje morala vojske i cijelog Sovjetskog Saveza jer je pokazala da se Moskva ne predaje, navodi TASS.

Komunistička partija Rusije (KPRF) i predstavnici ljevice iz mnogih zemalja obilježili su stogodišnjicu Oktobarske revolucije šetnjom i mitingom u Moskvi, prenijele su RIA novosti.

Lider ruskih komunista Genadij Zjuganov naveo je da je tim povodom u Rusiju stiglo više od 130 delegacija iz više od 80 zemalja.

Komunisti odlučno odbacuju navode da je revolucija predstavljala "katastrofu".

"Evolucija je uvijek bolja opcija, ali revolucija nije sinonim za rušenje. Za našu otadžbinu revolucija je imala konstruktivnu ulogu", rekao je Ivan Meljnikov, visoki funkcioner KPRF.

Prema njegovim riječima, "Veliki Oktobar je izveo zemlju iz društvenog zastoja na stazu brzog razvoja koji je doveo Sovjetski Savez na vodeću poziciju u svijetu".

"Zašto se sve završilo kako se završilo je druga tema za analizu, tema koja nema mnogo veze sa tom naučnom i pravednom ideologijom koja uprkos svemu i dalje živi i dobija nove impulse razvoja", naveo je Meljnikov.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније