Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Objavio: P.R. [ Beta ]

03. 11. 2017. 23:16 >> 22:45
1

NETANJAHU TVRDI

"Iran proždire jednu zemlju za drugom"

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu izjavio je da prijetnja, koju Iran predstavlja na Bliskom istoku, navodi njegove susjede na nezamislivo savezništvo s jevrejskom državom.

"Iran proždire jednu zemlju za drugom", rekao je Netanjahu u Londonu u Kraljevskom institutu međunarodnih poslova. On je objasnio da Iran to čini ili direktnim osvajanjem ili preko nekog, a kao primjere naveo je Liban i Jemen i pokušaje da se isto uradi u Iraku i Siriji.

"Dobra vijest je da se druge države približavaju Izraelu kao nikada prije. To je nešto što nikada ne bih očekivao u mom životu", rekao Netanjahu, dodavši da Izrael radi na osnivanju efektivnog savezništva s "modernim sunitskim državama da osudi i da se suprotstavi iranskoj agresiji".

Premijer Izraela je ocijenio da je to veliko obećanje za mir u regionu i da je Bliski istok svjedok nastajanja borbe između islamista i modernista koja izaziva "novo savezništvo Izraela i muslimanskih zemalja".

Izrael već dugo smatra Iran najvećim neprijateljem dok su sunitske arapske zemlje, poput Saudijske Arabije, regionalni rivali te šiitske države.

Od osnivanja 1948. godine, Izrael je potpisao mirovne sporazume i uspostavio diplomatske odnose sa samo dvije arapske zemlje Egiptom i Jordanom.

SAD sada teže da promovišu veze izraelskog i arapskog svijeta i administracija predsjednika Donalda Trampa se nada da iskoristi regionalne interese za postizanje izraelsko-palestinskog sporazuma o miru, prenijeli su izraelski mediji.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније