Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Objavio: F.R. [ Beta ]

27. 10. 2017. 19:33   >>  19:02

STRADŽON ZABRINUTA

Škotska traži pojašnjenje plana za Bregzit

Škotska premijerka Nikola Stardžon zatražila je danas od britanske premijerke Tereze Mej da "hitno pojasni" planove za prelazni period nakon Bregzita i izrazila zabrinutost da se zemlje kreće ka Bregzitu "bez dogovora".

Velika Britanija bi trebalo da napusti EU u martu 2019. ali je Mej prošlog mjeseca nagovijestila da bi London mogao da nastavi sa isplatama novca Uniji da bi tokom dvogodišnjeg "perioda implementacije" odnosi uglavnom ostali nepromijenjeni.

Mej je ove nedjelje ipak navela da je moguće da ne dođe do sporazuma o prelaznom periodu dok se ne postigne dogovor o budućim trgovinskim odnosima, što su pregovori koji još nijesu počeli a mogli bi trajati godinama.

Britanci su u junu 2016. izglasali izlazak iz EU ali je Škotska većinski glasala za ostanak u Uniji.

Stardžon, pristalica nezavisnosti Škotske, kritikovala je planove Tereze Mej da Britaniju izvede iz jedinstvenog tržišta i carinske unije EU.

U danas objavljenom pismu premijerki, Stardžon je navela da Mej mora da "apsolutno jasno" saopšti da radi na tranzicionom sporazumu. Škotska premijerka je izrazila "sve veću zabrinutost zbog mogućnosti da pregovori mogu da se završe bez sporazuma".

Prema njenima riječima, škotski parlament bi to pokušao da spriječi jer je "bolje da ne bude Bregzita nego da nema sporazuma".

Kabinet Tereze Mej je potvrdio prijem pisma i saopštio da će biti odgovoreno "u razumnom roku".

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније