Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Objavio: O.Z. ]

25. 10. 2017. 20:50   >>  20:26 2

SINGAPURSKI NAJMOĆNIJI

Crnogorski pasoš na 86. mjestu

Prema najnovijim podacima organizacije "Passport indeks", crnogorski pasoš nalazi se na 86. mjestu na listi najmoćnijih pasoša na svijetu.

Sa crnogorskim pasošem bez vize se može putovati u 105 država.

Od bivših jugoslovenskih zemalja, bolje od Crne Gore su bolje rangirane Slovenija (30. mjesto), Hrvatska (39) i Srbija (79). 

Najmoćniji pasoš na svijetu trenutno je pasoš Singapura, čiji državljani mogu da putuju u 159 država svijeta bez vize, presnoi Radio televizija Srbije (RTS).

Organizacija „Pasport indeks“, koja istražuje mogućnosti tih dokumenata na godišnjem nivou, navela je da je ta država-grad osvojila prvo mjesto nakon što je Paragvaj povukao zabrane za Singapurce, prenosi AFP.

"Prvi put jedna azijska država ima najvredniji pasoš na svijetu. Ovo je potvrda inkluzivnih diplomatskih odnosa i efektivne spoljne politike Singapura", poručila je u saopštenju generalna direktorka kancelarije preduzeća "Arton Kapital" u Singapuru.

To znači da u projseku 3,4 miliona ljudi koji posjeduju pasoš Singapura može da putuje sada u 159 država ili potpuno bez vize ili sa jednom koja se izdaje po ulasku u zemlju.

Na drugom mjestu prema pasoškim pogodnostima nalazi se Njemačka, čiji građani mogu da putuju u 158 država bez vize, dok treće mjesto dele Švedska i Južna Koreja. Slijede Švedska i Južna Koreja sa po 157 poena.

Američki pasoš nalazi se na šestom mjestu zajedno sa malezijskim, irskim i kanadskim, Rusija je na 83. mjestu, a na posljednjem mjestu je Avganistan, čiji državljani imaju pristup bez vize u samo 22 države.

Organizacija "Passport Indeks" klasifikuje pasoše širom svijeta na osnovu prekograničnog pristupa koji imaju vlasnici tih pasoša, a osnovalo ju je preduzeće iz Kanade "Arton Kapital".

Lista najboljih pasoša:

1. Singapur

2. Njemačka

3. Švedska i Južna Koreja

4. Danska, Francuska, Finska, Italija, Japan, Norveška, Španija i Ujedinjeno Kraljevstvo

5. Austrija, Belgija, Luksemburg, Portugal, Švicarska i Holandija

6. Kanada, Irska, Malezija i SAD

7. Austrija, Grčka i Novi Zeland

8. Češka, Island i Malta

9. Mađarska

10. Letonija, Litvanija, Poljska, Slovačka i Slovenija

Kompletnu listu možete pogledati na OVOM LINKU.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније