Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Objavio: O.Z. ]

25. 10. 2017. 17:36 >> 17:06

EVROPSKI PARLAMENT

Izglasane nove kontrole Šengen zone

Evropski parlament je izglasao unaprijeđeni sistem kontrole ulaska i izlaska u Šengen zonu, koji će se primjenjivati na sve građane koji nijesu državljani zemalja-članica EU zemalja.

Prema ovom sistemu, registrovaće se: imena, putne isprave i biometrijski podaci kao i datum i mesto ulaska odnosno izlaska iz Šengen zone. Time će se omogućiti automatizacija najvećeg broja putnih informacija i njihova verifikacija sa ciljem da se identifikuju i spriječe moguće zloupotrebe sa dokumentima i identitetima onih koji ulaze u teritoriju Evropske Unije, prenosi Radio Slobodna Evropa (RSE).

Ovaj sistem, bi trebao da služi da se automatski provjerava dužina boravka, kako za građane kojima nije potrebna ulazna viza, tako i za one kojima je viza neophodna.

Evropski Komesar nadležan za unutrašnje poslove Dimitris Avramopulous, objasnio je da će sistem ulaska i izlaska, računati dužinu boravka građana trećih zemlja koji imaju pravo na kratke boravke u EU. On je objasnio da će ovaj sistem, upozoravati granične kontrole u slučaju da se građanin treće zemlje približava isteku dozvoljenih 90 dana boravaka.

”Kako bi osigurali da Šengenski prostor slobodnog kretanja bude održiv i bezbjedan neophodno je da efikasno upravljamo, štitimo i obezbijedimo naše spoljne granice i da imamo sve informacije o tome ko kroz njih ulazi. U tom duhu je i predložen sistem ulazaka i izlazka”, naglasio je evropski komesar za unutrašnje poslove Dimitris Avramopulous.

Današnje glasanje otvara put da o tome raspravljaju ministri unutrašnjih poslova zemalja EU koji bi trebali dati konačan pečat. Sistem ulaska i izlaska bi trebao da stupi na snagu 2020 godine.

Istovremeno će prema najavi stupiti na snagu i ETIAS (Evropski sistem za putovanje i autorizaciju), koji predviđa digitalno odobrenje za ulazak u teritoriju EU, za državljane takozvanih “trećih zemalja” koji su oslobođeni od viznog režima. Građani trećih zemalja, koji ne moraju da imaju vizu za putovanje po Šengen zoni (poput država Zapadnog Balkana) će trebati da popune elektronsku formu sa svojim ličnim podacima, informacijama o putnim dokumentima, kontaktnim informacijama i naglase Evropsku zemlju gde je predvidjen ulazak u Šengen, presnosi RSE.

Takođe je predviđena i uplata od 10 eura koja će važiti 5 godina. ETIAS, je sličan sistemu ESTA u Sjedinjenim Američkim Državama. Glasanje za ovaj sistem je predviđeno je u decembru.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније