Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta,I.Š. ]

23. 10. 2017. 13:38 >> 13:06
1

NAKON ODLUKE SENATA

Pudždemon u subotu ostaje bez vlasti

Katalonski lider Karles Pudždemon u subotu neće imati više nikakvu vlast, kada Senat odobri suspenziju katalonske autonomije, rekla je danas potpredsjednica španske vlade Soraja Saens de Santamarija.

  

 

 

"Predsjednik katalonske vlade neće više vršiti svoje funkcije kada odluka bude objavljena. Neće više imati potpis, neće moći da donosi odluke, više neće primati platu", rekla je ona za radio Onda sero.Predsjednik katalonskog Generalitata ima pravo na tjelohranitelje, stan u Barseloni i službena kola.

Saens de Santamarija nije precizirala koje će mjere vlada preduzeti ako Pudždemon ne bude poštovao odluke Vlade u Madridu.

Vlada premijera Marijana Rahoja je u subotu objavila da je od Senata zatražila da aktivira član 155 Ustava i tako omogući vladi u Madridu da preuzme upravu nad katalonskom vladom i regionalnom policijom, a katalonski parlament stavi pod nadzor dok se organizuju regionalni izbori.

Senat, u kom Rahojevi konzervativci imaju apsolutnu većinu, glasaće o predloženim mjerama na sjednici u petak.

Paralelno s odlukama španske vlade, katalonski separatisti prijete jednostranim proglašenjem nezavisnosti.

Riječ je o najozbiljnijoj političkoj krizi u Španiji od uspostavljanja demokratije 1977.

Secesionistička većina u katalonskom parlamentu je danas najavila sjednicu za četvrtak.

Katalonska ljevica prijeti građanskom neposlušnošću

 

 

 

Katalonska ekstremno ljevičarska partija CUP najavila je danas kampanju "masovne građanske neposlušnosti" ako vlada Španije preuzme upravu nad KatalonijomPrema CUP, takva odluka Madrida bi bila "najveća agresija" protiv Katalonije od vremena diktature Fransiska Franka.

Franko je takođe ukinuo katalonsku autonomiju.Španska vlada je u subotu odlučila da aktivira član 155 Ustava, što još treba da odobri Senat, i tako preduzme drastične mjere za uspostavljanje kontrole nad Katalonijom: regionalna vlada bi bila raspuštena a parlament i mediji stavljeni pod nadzor.

Taj član Ustava predviđa da se nekoj regionalnoj vladi, u slučaju da ugrozi interese španske države, mogu oduzeti sva ovlašćenja – i prebaciti na centralnu vladu u Madridu.

CUP tvrdi da bi takva "agresija" izazvala odgovor u vidu "masovne građanske neposlušnosti".

Deset poslanika CUP je neophodno katalonskom separatističkom lideru Karlesu Pudždemonu za većinu u regionalnom parlamentu.

Ta partija je učestvovala i u organizovanju "komiteta za odbranu referenduma", građana koji su se 1. oktobra okupljali ispred glasačkih mjesta da bi omogućili održavanje referenduma o nezavisnosti.

Policija je na glasanje odgovorila nasiljem.CUP je takođe pozvala na "najbrže moguće" proglašenje nezavisne republike na osnovu rezultata referenduma na kom se 90 odsto izašlih birača opredijelilo za nezavisnost.

Pudždemon je odložio usvajanje deklaracije nezavisnosti da bi dao vremena "dijalogu" sa Madridom, ali su vlada i premijer Marijano Rahoj tražili jasno odustajanje od secesije.

Pošto nisu dobili zadovoljavajučći odgovor, vlada je u subotu aktivirala član 155 Ustava Španije.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније